U Nemačkoj raste pristisak da se protera američki ambasador

Šef nemačke diplomatije zakazao je za danas savetovanje u uskom krugu o „Grenelovom delovanju“

Nemačka Leva partija i bivši lider Socijaldemokratske partije Martin Šulc zatražili su da Berlin „zamoli“ amerikog ambasadora Ričarda Grenela da se „zbog nedopustivih izjava“ vrati u svoju zemlju.

Faktički, traže Grenelovo proterivanje iz Nemačke, i to zbog toga što je objavio da će se zalagati za „jačanje pozicija konzervativaca po celoj Evropi“.

Šulc je doslovno rekao: „To što govori i radi taj čovek – bez presedana je u međunarodnoj diplomatiji“.

Grenel se, inače, nije ustručavao da ovih dan izjavi da on austrijskog kancelara, Sebastijana Kurca, smatra rok-zvezdom.

Stejt department je nemačkim političarima poručio da američki ambasadori imaju pravo da iznose vlastito mišljenje.

„Ambasadori imaju pravo na svoje mišljenje, kome god se to sviđalo ili ne sviđalo. Uostalo, postoji sloboda reči“ – izjavila je portparolka Stejt departmenta Heder Nojert.

Ocenila je da SAD i Nemačka imaju „veoma jake odnose“ i navela:

„Mi ne podržavamo nikakve političke partije. Mi podržavamo demokratiju, mi podržavamo zemlje koje sve same za sebe rešavaju. Pretpostavljam da je ambasador Grenel hteo da ukaže da u Evropi postoje partije i političari kojima dobro ide“.

U ovo bi poneko mogao i poverovati da Amerikanci nisu srušili Moamera Gadafija, da nisu srušili vlast ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, da u Makedoniji nisu oborila Nikolu Gruevskog i onemogućili VMRO-DPMNE da formira vladu…

Mnogi u Nemačkoj su uvereni da je Grenelov nastup bio uperen protiv vlade Angele Merkel.

Šef nemačke diplomatije zakazao je za 6. juni savetovanje u uskom krugu o „Grenelovom delovanju“.

 

Izvor Fakti, 06. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u