Fajnenšel tajms: Ruska naftna industrija cveta uprkos sankcijama

Ruska naftna industrija dokazuje svoju prilagodljivost, piše Fajnenšel tajms

Fajnenšel tajms piše kako je ruska naftna industrija zbog rastućih cijena energije i slabe rublje doživjela procvat. Štoviše, kako piše list, naftna industrija se razvija uprkos zapadnim sankcijama protiv Moskve.

“Ruska naftna industrija dokazuje svoju prilagodljivost”, piše Fajnenšel tajms.

Industrija nafte i gasa bilježi uspjehe zbog povećanja cijena ugljovodonika i slabe rublje, a bilježi i prve uspjehe u razvoju Arktika. Sve to se događa uprkos američkim i evropskim sankcijama, a sve veći tehnički zahtjevi nisu uticali na ruske firme.

Prije tri godine slika je bila sasvim drugačija. Zbog zapadnih sankcija, uvedenih 2014. godine nakon takozvane “invazije Moskve na Krim”, mnoge od velikih energetskih kompanija u Rusiji su izgubile pristup dugoročnim međunarodnim kreditima, a zabranjeno im je i isporučivati znanja i tehnologiju kojima bi mogle razvijati sektor naftnih škriljaca, ofšor i projekte na Arktiku. Osim toga, svjetske cijene nafte su porasle, a početkom 2016. godine su bile manje od 30 dolara po barelu. Takav nivo cijena je postao problem čak i za ruske firme koje imaju nisku cijenu proizvodnje.

“Međutim, kada su se povukli međunarodni kreditori, uskočile su ruske državne banke. Osim toga, kako bi se spasili neki veliki projekti, pomogao je kineski kapital. U nekim su slučajevima ruske kompanije nastavile samostalno raditi na projektima, koji su prethodno bili zajednički poduhvati sa zapadnim kompanijama”, piše Fajnenšel tajms.

Cijene nafte su počele rasti nakon decembra 2016. godine, kada su Rusija i zemlje OPEK zaključile sporazum o ograničavanju svjetske proizvodnje nafte na 1,8 miliona barela dnevno. Tržište valuta je takođe pomoglo. Ranije, kada se povećala cijena nafte, počela je jačati i rublja. Međutim, zbog politike ruske vlade i zbog straha od sankcija, rublja od januara ove godine pada, čime ruske naftne kompanije povećavaju prihode od prodaje nafte u nacionalnoj valuti.

Kada je u maju cijena nafte tipa Brent dosegla 80 dolara po barelu, bilo je dileme treba li zadržati ograničenja proizvodnje nafte, kako je predviđeno sporazumom Rusija-OPEK. Ovaj će mjesec Rusija i Saudijska Arabija, uz učešće drugih zemalja, održati razgovore i raspravljati o pitanju smanjenja svjetske proizvodnje nafte na samo milion barela dnevno, a ne 1,8 miliona, kao prema prethodnom dogovoru. Objava ove vijesti je dovela do pada cijena na 75 dolara po barelu, piše Fajnenšel tajms.

 

Izvor Logično, 07. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u