Novosti: Francuska, Nemačka i Holandija bi da ubrzaju kosovsko rešenje

EU počinje da se deli na dva tabora povodom Kosova

Francuska, Nemačka i Holandija traže da se uključe u dijalog o Kosovu i Metohiji kao „asistenti“ Federike Mogerini, kako bi nametnuli svoje rešenje i ceo proces završili do kraja godine – saznaju „Novosti“ iz diplomatskih izvora.

Ovo prestrojavanje, kako prenose naši sagovornici, pojačano je baš uoči finalne faze razgovora između Beograda i Prištine. Unutar Evropske unije počela su da se formiraju dva bloka zemalja – one koje su nezadovoljne sporošću procesa, u čemu prednjači pomenuta „trojka“, i grupa država predvođena Španijom koje ne priznaju Kosovo, a koje žele da budu detaljnije upućene u tok predstojećih pregovora, pa i da u tom procesu budu konsultovane.

Najjače članice, naime, očekuju da neka vrsta sporazuma između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU bude postignuta do kraja godine, pa je za to, iz ugla trenutnog zastoja, ostalo još relativno malo vremena.

U tom kontekstu vodeće prestonice traže da se Beograd i Priština „pritisnu“, tako što će kao ulog na sto staviti obećanja koja proizlaze iz zaključaka sa samita iz Sofije, a koja se odnose na bliže veze sa EU koje podrazumevaju infrastrukturne i druge projekte.

Zemlje koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova takođe smatraju da bi rešenje trebalo da se pronađe blagovremeno, ali pojedine od njih imaju zamerke što se proces dijaloga faktički odigrava daleko od njihovih očiju, iako se fizički odvija u Briselu.

O tome kako gledaju na svoju ulogu u presudnoj fazi razgovora Peter Susko, portparol slovačkog ministarstva spoljnih poslova, kaže, za „Novosti„, da zemlje članice EU pružaju podršku naporima Federike Mogerini da se postigne dogovor o ključnim pitanjima i da se „krene napred“.

— Dijalog za normalizaciju je proces u kojem su Evropska unija i visoka predstavnica posrednici između Beograda i Prištine. Naravno da svi očekujemo da taj dijalog što pre donese opipljive rezultate, koji će da omoguće napredak na evropskom putu za obe strane i njihove građane – ističe Susko za naš list.

MAJA KOCIJANČIČ: REDOVNI RAPORTI
Koliko su detaljno zemlje članice upućene u sadržaj dijaloga u kojem posreduje Mogerinijeva, njena portparolka Maja Kocijančič kaže za „Novosti„:

— Zemlje članice su redovno obaveštavane o dijalogu, od nje lično, na Savetima za spoljne poslove, kao i od njenog tima u okviru različitih radnih grupa Evropskog saveta.

OSUDE IZ BEOGRADA POVODOM ODBIJANjA ALBANACA DA SE NASTAVI DIJALOG O ZSO: IZBEGAVAJU OBAVEZE PO INSTRUKCIJAMA SAVEZNIKA
Odbijanje dijaloga od Prištine je opasno i neodgovorno, baš kao i negiranje preuzetih obaveza i obmanjivanje javnosti o njihovoj sadržini – rekao je juče Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM povodom odbijanja Albanaca da učestvuju na sastanku u Briselu krajem ove nedelje, a koji je trebalo da bude posvećen Zajednici srpskih opština.

— Glavni pregovarač Prištine Arifi izgovara neverovatne reči na koje niko ne reaguje, a morali bi mnogi. On otvoreno govori da Priština nema nikakvu nameru da sprovodi obaveze koje je preuzela i time dokazuje da vlasti u Prištini misle da im je apsolutno sve dozvoljeno – rekao je Đurić.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da „ako je cilj da se na vrlo neozbiljan način blokiraju pregovori u Briselu i i da nikada ne dođe do rešenja, onda to ne treba da kažu Albanci, nego njihovi mentori“.

— U prethodnom periodu imali smo priliku da vidimo da predstavnici prištinskih vlasti uglavnom ne deluju samostalno i da su za većinu operacija imali prećutnu ili direktnu saglasnost nekih velikih sila – rekao je Stefanović.

SRPSKA LISTA TRAŽI DA SE BRISEL IZJASNI O STAVU ŠEFICE KANCELARIJE EU U PRIŠTINI: OBJASNITE IZJAVU APOSTOLOVE O NAPADIMA NA SRBE
Srpska lista očekuje da Evropska unija i Federika Mogerini hitno razjasne skandaloznu izjavu šefice Kancelarije EU na Kosovu i Metohiji Natalije Apostolove da napadi na Srbe počinju da izgledaju kao vraćanje „milo za drago“ – izjavio je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

On je, takođe, najavio da će se ta lista obratiti vlastima u Beogradu i predsedniku Aleksandru Vučiću s molbom da obave konsultacije i zajedno definišu naredne korake.

— Ovo je strašan udarac koji remeti sve ono u šta smo uložili mnogo truda verujući da možemo da normalizujemo odnose – rekao je Rakić za Pink TV.

On je istakao da Srpska lista ulaže napore da održi mir na KiM i pozvao predstavnike međunarodne zajednice da pronađu i kazne počinioce napada, a ne samo da ih osuđuju. Rakić tvrdi da Albance briselski dijalog ne zanima, kao i da nemaju nameru da razgovaraju o ZSO.

 

Izvor Večernje novosti, 07. jun 2018.

Pratite nas na YouTube-u