Sputnjik: Srbija u 2018. u sedam vojnih vežbi sa Rusijom

2018. godina donosi proširenje vojne saradnje Srbije i ODKB

Posle parlamentarne, na redu je i vojna saradnja Srbije sa ODKB-om. U 2018. godini planirano je učešće na nivou posmatrača i to na komandno-štabnoj vežbi „Sadejstvo 2018“ i taktičkoj vežbi „Neraskidivo bratstvo 2018“ u Ruskoj Federaciji, dok je na vežbi „Kobalt“ u Kazahstanu predviđeno učešće srpskog izviđačkog odeljenja.

Vojska Srbije ove godine učestvovaće u sedam vežbi sa pripadnicima Vojske Ruske Federacije, a po prvi put naši vojnici tokom jeseni boraviće na vežbama koje organizuje ODKB (Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti).

Osetljivost geopolitičke pozicije Srbije naišla je na puno razumevanje tog saveza čijim članicama je jasno da je saradnja Srbije sa NATO-om geopolitička činjenica, pa je naša zemlja od 2013. godine posmatrač u ODKB-u. Predstavnici Srbije redovno posećuju Skupštine ODKB-a na kojima se razmatraju pitanja koja se tiču saradnje država-članica na međunarodnom planu, kao i u vojno-političkoj, pravnoj i drugim oblastima.

Međutim, kako Sputnjik saznaje, saradnja će ove godine biti proširena, u njoj će učestvovati pripadnici Vojske Srbije i to ne samo na bilateralnom nivou, kaže za Sputnjik kapetan fregate Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

„Prošle godine je uspostavljena saradnja koja je rezultirala planiranim učešćem na tri vežbe u 2018. godini. Imajući u vidu da se radi o uspostavljanju nove saradnje, planirano je učešće na nivou posmatrača i to na komandno-štabnoj vežbi ’Sadejstvo 2018‘ i taktičkoj vežbi ’Neraskidivo bratstvo 2018‘ u Ruskoj Federaciji, dok je na vežbi ’Kobalt‘ u Kazahstanu predviđeno učešće našeg izviđačkog odeljenja“, kaže za Sputnjik Krivokapić.

Šef delegacije Skupštine Srbije u ODKB-u Milovan Drecun kaže za Sputnjik da je iz više razloga od velikog interesa da naša vojska na jesen posmatrački učestvuje u tim vežbama, ali jedan je najvažniji. Srbija i zemlje članice ODKB-a suočavaju se sa zajedničkim izazovima bezbednosti koji su internacionalni, objašnjava Drecun.

„Oni ne poznaju granice, kao što ih ne poznaju organizovani kriminal i terorizam. To i jesu ciljevi angažovanja ODKB-a. U tom smislu pronalazimo mogućnost zajedničkih aktivnosti, uvežbavanja zajedničkih odgovora na takve izazove. To je apsolutno u skladu sa politikom vojne neutralnosti Srbije koja razvija saradnju i sa NATO-om, a sada i sa ODKB-om u vojnoj komponenti, ali ostajemo pri čvrstom principijelnom stavu da ne pokazujemo nikakav stav da budemo članica bilo kog vojno — političkog saveza“, kaže Drecun.

Zbog prelivanja krize iz Avganistana, straha od terorizma i trgovine narkoticima, ODKB je 2001. godine, pre SAD, osnovala Kolektivne snage brzog reagovanja za Centralnoazijski region. Reč je o deset bataljona specijalnih mobilnih padobranskih jedinica. Tu su i kolektivne snage operativnog reagovanja koje mogu da dejstvuju isključivo na teritoriji zemalja ODKB-a. To su snage respektabilnog sastava od 20.000 vojnika.

Samo je Rusija za te snage izdvojila vazdušno-desantnu diviziju i jurišnu brigadu. Reč je o padobrancima koji su uvek u stanju povećane borbene gotovosti. I samo posmatranje njihovih veština biće za pripadnike Vojske Srbije dragoceno iskustvo, a izazovi sa kojima se pripadnici snaga ODKB-a susreću na granici Avganistana, zbog terorizma i puteva droge, mogu da se porede sa onima u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji.

„Borba protiv organizovanog kriminala, šverca narkotika i terorizma je oblast u kojoj možemo da razmenimo iskustva, da zajednički uigravamo snage, ali i da imamo obaveštajnu razmenu podataka. Treba da uspostavimo saradnju koja je neophodna da bismo se suprotstavili takvim izazovima, da vidimo koliko džihadista sa područja Ruske Federacije i Kosova i Metohije ratuje u Siriji, a bilo ih je i u Iraku. Ranijih godina primećeno je i regrutovanje radikalnih islamista na Kosmetu za džihad na Kavkazu. To pokazuje da postoji interes obe strane, i ODKB-a i Srbije, da se pronalaze mogućnosti zajedničkog odgovora na bezbednosne izazove“, kaže Drecun.

Iako mnogi ODKB smatraju organizacijom koja parira NATO-u, on je pre svega regionalna organizacija bezbednosti koja je spremna da svoje vojne snage stavi na raspolaganje celom svetu u borbi protiv terorizma i ništa manje opasne trgovine narkoticima.

ODKB raspolaže i mirovnim snagama koje mogu da reaguju van teritorije zemalja-članica, a trenutno u svom sastavu ima skoro 4.000 vojnika koji nikada nisu angažovani. Postoji mogućnost angažmana posle smirivanja situacije u Siriji, ali to će zavisiti od odluke Saveta bezbednosti UN.

 

Autor Senka Miloš

 

Izvor Sputnjik, 07. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u