Berlin: Ne možemo više ćutati o nesuglasicama sa SAD

Hajko Mas kritikovao američku spoljnu politiku

Nemački ministar unutrašnjih poslova Hajko Mas izjavio je da njegova zemlja više ne može da prećutkuje nesuglasice koje ima sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Navikli smo da možemo da računamo na dogovore koje imamo. Međutim, to se u korenitom smislu promenilo“, rekao je on, prenose nemački mediji.

Iako tvrdi da izvan evropskih granica SAD ostaju najbliži partneri Evropi, Mas kaže da postoje i određene nesuglasice o kojima ne treba ćutati.

„Izlazak Vašingtona iz Sporazuma o klimi, iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i uvođenje carina — sve su to jednostrane odluke koje nanose štetu Evropi i Tramp svesno to čini“, rekao je on.

Mas je takođe kritikovao američkog predsednika zbog toga što zauzima politički kurs koji Ameriku stavlja na više mesto od onog na kom se nalazi Evropa.

„Ništa od toga ne čini svet boljim, bezbednijim ili mirnijim“, dodao je on i pozvao evropske zemlje da bliže sarađuju, pozdravivši ideju stvaranja evropskog saveta bezbednosti: „Potrebne su nam promene kako bismo reagovali brže i bolje“.

 

Izvor Sputnjik, 08. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u