Politiko: Trampov dugogodišnji prijatelj lobira za Prištinu

Albanci angažovali uticajnog američkog lobistu Brajana Balarda da se zalažnje za njihove interese

Vlasti u Prištini su za svog lobistu u Vašingtonu izabrale čoveka koji već 30 godina druguje sa Trampom, posle čije pobede je svoju lobističku kancelariju otvorio i u prestonici SAD.

Brajan Balard je lobista koji kod američkog predsednika Donalda Trampa zastupa interese Prištine, javio je portal „Politiko“, napominjući da je reč o čoveku koji je bio glavni u prikupljanju sredstava za Trampovu predizbornu kampanju.

Balard se sa Trampom sastao 20. aprila, dok je američki predsednik boravio na Palm biču na Floridi, i tom prilikom mu je u kratkom razgovoru o Kosovu preneo molbu ambasadora Kosova da se kosovski predsednik Hašim Tači sretne sa predsednikom SAD.

Politiko“ navodi da je Balard u Vašingtonu otvorio svoju kancelariju posle izbora Trampa i da je jedan od malobrojnih lobista koji ima lični kontakt sa američkim predsednikom.

Osim Kosova, među klijentima za koje lobira su i Azerbejdžan, Dominikanska Republika, Katar i Turska. Za razliku od lobista koji zastupaju domaće interese, oni koji lobiraju za strane vlade ili političke partije, prema američkom zakonu, moraju da navedu za koga lobiraju. Inače, prema pisanju „Politika“, Balard je trenutno najmoćniji lobista u Vašingtonu.

Taj pedesetšestogodišnjak sa Floride Trampa poznaje gotovo 30 godina. Nakon što je pročitao Trampovu knjigu „Umetnost sklapanja poslova“ iz 1987. godine, koja je na njega ostavila snažan utisak, o tome je napisao pismo Trampu. Od tada traje njihovo poznanstvo, da bi ga Tramp pozvao u tim pred početak kampanje.

Po dolasku Trampa u Belu kuću, Balard je otvorio svoju lobističku kancelariju u Vašingtonu. O poslovima koje radi za klijente nerado govori. Objasnivši način rada, Balard je rekao da ne pokušava da utiče na bilo koga, već da uloži sve napore u krajnji rezultat u odnosu na pitanje kojim se bavi.

Otkako radi u Vašingtonu, firma je ugovorila poslove sa više od 60 klijenata. Lobirali su u više od 20 federalnih agencija, ali i u Beloj kući i Kongresu, piše „Politiko“, ističući da je s obzirom na količinu novca koji okreće, reč o malobrojnoj kući sa svega šest registrovanih lobista koji su radeći na domaćem terenu samo u poslednjem kvartalu prošle godine uzeli 3,6 miliona dolara.

 

Autor Mira Kankaraš Trklja

 

Izvor Sputnjik, 08. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u