Vučić: Napadi na kosovske Srbe koordinisani i isplanirani

„Da li im verujete kada kažu da neće krenuti da zauzimaju sever? U to više niko ne veruje“, rekao je predsednik Srbije

Na pitanje novinara da li postoji papir koji se u medijima pominje, a koji predlaže konačno rešenje odnosa Srbije i Kosova, Vučić kaže – „procenite sami“.

„Ja bolje da ne odgovaram. Mislim da svi znaju šta je tačan odgovor na to pitanje, bez obzira šta ko govori“, rekao je predsednik Srbije novinarima.

Kako je dodao, pitanje Kosova je najteže pitanje i najodgovornije pitanje, koje oslikava sve naše, ali i njegove brige. „Daću vam odgovor zašto je to tako, najkraći, ali će trajati duže…“, rekao je Vučić.

„2001, 2002, u ekstazi otvaranja prema svetu gde je bilo mnogo dobrih stvari, poneke i loše, živeli smo u uverenju kako je Zapad sve što nam je radio, radio ne protiv nas, nego protiv Miloševića. Uveravali su nas da će se prvo rešavati standardi na Kosovu pa onda status. Onda smo posle 2003. i ubistva premijera Srbije imali još veće napade na Srbe na Kosovu, učestale lakše napade. Onda se dogodio mart 2004. Pogrom na Kosovu, paljenje, rušenje i proterivanje Srba s Kosova“, objasnio je Vučić.

Prema njegovoj oceni, to je bio način da se sa standarda pređe na status.

„Svima je postalo jasno da Albanci ni u narednih 50 godina neće ispuniti standarde. To su do sada pokazali više puta, kao i to da rade pod direktnom kapom jedne ili više zapadnih sila. Oni su tada pokazali – evo šta može da se desi ako nam ne date ono što hoćemo. Sve je to uvod u samoproklamovanu nezavisnosti 2008. i užasno nereagovanje tadašnje vlasti i užas nereakcije međunarodne zajednice“, ističe Vučić.

On je objasnio da je sve to ispričao kako bi građani Srbije shvatili da se slično dešava i danas, kada je sve veći broj pojedinačnih incidenata na Kosovu u kojima se napadaju Srbi. „To su iskoordinisani i isplanirani napadi na Srbe. To nije slučajno, uopšte. Ne možete reći da nije etnički motivisan napad ako napadnete sveštenika i decu“, rekao je on.

„Na sve to, Evropa je ćutala. Da budem fer, odlično je reagovao američki predsatvnik na Kosovu koji je te napade nazvao pravim imenom“, dodaje Vučić.

„HRABRIJI SAM NEGO ŠTO MISLITE“
Zbog svega, „Kosovo je noćna mora za sve nas, a pre svega mene kao najodgovornijeg, pa na kraju krajeva i vrhovnog komandanta, jer šta ćemo da radimo ako Albanci uz logističku podršku zna se već koga, krenu da zauzmu sever?“, upitao je Vučić i dodao: „Pitam i one što komentarišu po medijima – šta ćemo da radimo? Šta je naša reakcija? Zato želim da postignemo dogovor.“

Nije, kako kaže, pitanje da li će on biti smatran krivcem ako Albanci krenu u okupaciju severa Kosova, već je pitanje šta će nam još uzeti ukoliko se ne branimo, a ako se branimo i reagujemo jesmo li time ugasili našu budućnost ili je ugrozili.

„Šta nam je izbor, recite mi? Umete li da sagledate?“, zapitao je predsednik Srbije.

„Moj posao nije da pratim toliko dnevno političke događaje već strateški da sagledam, da vidim šta je realno a šta ne. Najlakše mi je da opsujem i kažem im šta mislim, i verujte mi da im to kažem u lice i da sam hrabriji nego što mislite, ali moj posao je da sačuvam mir i da im ne dam bilo kakav povod za bilo kakvu akciju“, zaključio je Vučić.

„Ja u njihov moral ne verujem…Da li im verujete kada kažu da neće krenuti da zauzimaju sever? U to više niko ne veruje“, zaključio je on.

 

Izvor B92, 08. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u