Putin: Porošenka interesuje rešavanje krize, nadam se

Putin i Porošenko telefonirali o spornim pitanjima na inicijativu Kijeva

Telefonski poziv koji je u subotu inicirao ukrajinski predsednik Petro Porošenko ukazuje na interesovanje Kijeva za rešavanje situacije u zemlji, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za medije na okončanju posete Kini, prenosi Tas.

„Pošto je poziv inicirala Ukrajina, mislim da to ukazuje na njihovo interesovanja za rešavanje pitanja. Barem se veoma nadam da je tako“, poručio je Putin.

Ruski predsednik je dodao da je s ukrajinskim kolegom razgovarao o razmeni pritvorenika i slučaju ruskog novinara Kirilja Višinskog koji je uhapšen u Kijevu.

„Još je isuviše rano reći kako će to pitanje biti rešeno, uzdržao bih se priče o tome kako mu ne bih naškodio“, kazao je Putin.

Tas je juče preneo saopštenje Kremlja da je Putin zatražio u telefonskom razgovoru s ukrajinskim kolegom Porošenkom hitno puštanje na slobodu ruskih novinara uhapšenih u Ukrajini.

„Posebna pažnja posvećena je humanitarnim pitanjima, uključujući razmenu pritvorenika. Vladimir Putin je naglasio neophodnost trenutnog oslobađanja ruskih novinara uhapšenih u Ukrajini“, navodeno je u saopštenju Kremlja.

U njemu se se dodaje da je „postignut dogovor da zaštitnici prava građana Rusije i Ukrajine posete ruske državljane koji su i dalje zatočeni u Ukrajini i ukrajinske državljane pritvorene u Rusiji“.

Tas je naveo da je telefonski razgovor inicirao Kijev.

Rojters je prethodno preneo da je iz kabineta ukrajinskog predsednika saopšteno da su ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Ukrajine Petro Porošenko razgovarali telefonom o zarobljenicima koji su međusobno zatočeni u dve države, saopšteno je iz kabineta ukrajinskog predsednika, prenosi Rojters.

„Porošenko je posebno pažnju posvetio ukrajinskim državljanima zatočenim u Rusiji, koji štrajkuju glađu“, navedeno je u saopštenju Porošenovog kabineta.

 

Izvor Tanjug/RTS, 10. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u