Tramp napustio samit G-7, optužio kanadskog premijera da laže

Tramp nazvao Džastina Tridoa ,,nečasnim“ i ,,slabašnim“

Predsednik SAD Donald Tramp, nakon prevremenog odlaska sa samita G-7 u kanadskoj pokrajini Kvebek, tokom leta avionon „Er fors 1“ ka Singapuru na Tviteru je izneo niz optužbi na račun domaćina samita, premijera Kanade Džastina Tridoa. AP navodi da je reč o „napadu bez presedana na nekog lidera zemlje koja je sused ili američki saveznik „.

Agencija navodi da se to desilo tokom noći, baš kada je delovalo da je juče okončanom dvodnevnom samitu G-7 došlo do smanjivanja tenzija nastalih zbog Trampovih pretnji trgovinskim ratom.

Tramp, kojeg AP naziva „plahovitim Amerikancem“, objavio je tokom leta za Singapur, gde bi utorak trebalo da se sastane sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom, poruku da je predstavnicima SAD na samitu G-7 dao instrukcije da ne podrže zajedničko saopštenje, iako je prethodno saopšteno da tekst ima podršku svih sedam članica grupe najrazvijenih zemalja sveta.

„Mi se držimo saopštenja oko kojeg su se dogovorili svi učesnici“, izjavio je neimenovani zvaničnik EU nakon Trampovih tvitova da više ne podržava saopštenje.

Tramp je takođe Tridoa optužio da je davao „lažne izjave“ nakon što je šef Bele kuće napustio samit.

Sve je počelo nekoliko časova ranije kada je Trido izašao pred novinare i rekao da se svih sedam lidera saglasilo oko zajedničkog saopštenja. Kanadski premijer je potom rekao da je Trampu ponovio da će američke tarife naneti štetu industrijama i radicima obe zemlje i naveo da ne bi „uživao“ u uvođenju mera odmazde, ali da ne bi u tome ni oklevao.

„Ja ću uvek štiti kanadske radnike i kanadske interese. Mi Kanađani smo učtivi, mi smo razumni, ali nećemo da dozvolimo da se sa nama poigravaju“, poručio je Trido.

Tramp je to očigledno video kada je već bio u predsedničkom avionu i odmah kreneo da tvituje.

„Na osnovu Džastinovih lažnih izjava iznetih na njegovoj konferenciji za medije, kao i činjenicu da Kanada primenjuje ogromne tarife na našim američkim farmerima, radnicima i kompanijama, dao sam instrukcije našim američkim predstavnicima da ne podrže saopštenje pošto razmatramo tarife na automobile koji preplavljuju američko tržište!“, napisao je Tramp na društvenoj mreži.

Ubrzo je usledila njegova nova poruka na Tviteru.

„Premijer Džastin Trido iz Kanade ponašao se tako krotko i blago tokom naših sastanaka na G-7 da bi bi nakon što sam ja otišao na konferenciju za medije rekao da su „američke tarife na neki način uvredljive“ i da „oni neće dozvoliti da se sa njima poigravaju“. Veoma nečasno i slabašno. Naše tarife su odgovor na njegove od 270 odsto na mleko!“, poručio je Tramp.

AP navodi da Tridoov portparol Kameron Ahmad nije želeo da se bavi uvredama koje je Tramp uputio na račun kanadskog premijera.

„Mi smo fokusirani na sve što postignuto ovde na samitu G-7. Premijer (Trido) nije rekao ništa što nije već govorio – i u javnosti i u privatnim razgovorima sa predsednikom (Trampom)“, navodi se u pisanoj izjavi Ahmada.

Novinari su i samog Tridoa pitali za reakciju, ali je on tokom šetnje sa suprugom samo rekao da je „divno veče, sjajan vikend“.

U međuvremenu, neimenovani zvaničnik iz kabineta francuskog predsednika Emanuela Makrona rekao je da Pariz i Brisel i dalje podržavaju saopštenje G-7 i onaj ko napusti obaveze preuzete na samitu pokazaće sopstvenu „nedoslednost i protivrečnost“.

„Međunarodna saradnja ne može da zavisi od toga da li ste besni ili na akcentima iz intervjua. Uozbiljimo se“, poručio je zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti.

Rojters je sinoć preneo da su se lideri G-7 složili u zajedničkom saopštenju da je neophodna „slobodna, fer trgovina od koristi svima“ kao i nastavak borbe protiv pretekcionizma.

„Mi težimo da smanjimo tarifne barijere, netarifne barijere i subvencije“, navodi se u saopštenju.

Britanska agencija je navela da se do zajedničkog teksta saopštenja došlo uprkos tenzijama između zemalja zbog odluke SAD da uvede tarife na čelik i aluminijum i da su neki predviđali da će biti teško da se postigne bilo kakav konsenzus zbog oštrih neslaganja.

Kanadski premijer Trido je, međutim, rekao da su lideri ovog vikenda „zasukali rukave“ i došli do jezika zahvaljujući kojem su mogli da se slože o mnogim pitanjima.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da zajedničko saopštenje članica G-7 predstavlja samo prvi korak i pokušaj da se „stvari stabilizuju“.

Prethodno je Tramp, pre polaska za Singapur, na konferenciji za medije rekao da su njegovi odnosi sa svetskim liderima za desetku i odbacio mišljenja da su SAD sve više izolovane na svetskoj sceni pod njegovim predsedništvom.

Tramp je kazao i da ne krivi druge zemlje za sklapanje užasnih trgovinskih sporazuma sa SAD, već krivi bivše američke lidere.

„Ali ako se to ne promeni, mi nećemo više trgovati s njima“, upozorio je Tramp.

Kako je istakao, vraćanje Rusije u klub industrijalizovanih nacija bilo bi dobro za sve zemlje.

Prema Trampu, povratak Rusije u Grupu 7 bio bi „koristan“.

„Želimo mir u svetu, a ne da igramo igre“, poručio je.

Grupa industrijalizovanih zemalja izbacila je Rusiju 2014. godine zbog pripajanja Krima i podrške proruskim borcima u Ukrajini.

Tramp je dodao da nije razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u međuvremenu, a oštro je upozorio sve zemlje da se ne usude da izvrše odmazdu zbog američkih tarifa na uvoz aluminijuma i čelika.

„Ako krenu s odmazdom, pogrešiće“, upozorio je Tramp.

Tramp je rekao da je razgovarao sa svetskim liderima o njegovoj trgovinskoj politici i pozvao na eliminisanje tarifa, trgovinskih barijera ili subvencija.

„To je način kako bi trebalo da bude“, rekao je Tramp.

On je rekao da su SAD „veoma blizu“ sporazuma o severnoameričkom trgovinskom sporazumu.

Naveo je da je imao niz uspešnih sastanaka na kojima je razgovarano o potrebi uspostavljanja „fer i recipročne trgovine“ kao i o načinima rešavanja pretnji koje dolaze iz Irana.

I BOLTON NAPAO ČLANICE G-7
Službeni avion predsednika SAD Donalda Trampa „Er fors 1“ sa samita G7 na letu za Singapur, sleteo je na grčko ostrvo Krit zbog dopune goriva u NATO bazi u zalivu Suda.

Njujork tajms piše da je Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton tu pauzu iskoristio da se nadoveže na predsednikove tvitove usmerene protiv premijera Kanade Džastina Tridoa.

Bolton je nedugo nakon što je noćas Tramp na Tviteru napao domaćina ovogodišnjeg samita G-7, na ovoj društvenoj mreži postavio dramatičnu fotografiju na kojoj je američki predsednik prikazan skrštenih ruku i izazivačkog pogleda u odnosu na lidere G-7 koji stoje oko njega.

„Još jedan G-7 na kojem druge zemlje očekuju da će Amerika zauvek biti njihova banka. Predsednik je danas jasno stavio do znanja. Nema više toga“, poručio je Bolton.

 

Izvor Tanjug/RTS, 10. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u