Banjaluka i agenti haosa

Banjaluka podsjeća na Beograd uoči Petog oktobra. Scenu u potpunosti preuzimaju agenti haosa, a njihov plan je da izbora ne bude

Protestna okupljanja na banjalučkom Trgu Krajine povodom tragične smrti dvadesetjednogodišnjeg Davida Dragičevića duboko ulaze u treći mjesec, a kraj im se ne nazire. Iako organizatori uporno ističu nenasilan karakter okupljanja, sa Trga se sve češće upućuju otvorene prijetnje. Tako Davor Dragičević, otac preminulog mladića, najavljuje da „ako se do oktobra ne riješi ovo teško ubistvo, izbora neće biti“.

Dragičević se obraća nosiocima visokih funkcije Srpske i personalno: „Poručujem Miloradu Dodiku, Željki Cvijanović … „Izbora neće biti“, ponavlja Dragičević, „ja vam neću dati, neće ni narod“, ne objašnjavajući na koji način misli onemogućiti sprovođenje oktobarskih izbora. Podjednako velika nepoznanica je i zašto je Dragičević protiv predstojećih izbora.

DVE FAZE SLUČAJA DRAGIČEVIĆ

Opozicioni lideri, prvenstveno Borenović i Govedarica, zdušno podržavaju banjalučke proteste od samog početka. Nisu se libili ni da ukrštenih ruku sa Dragičevićem naprave zajedničku fotografiju, glasni su bili i tokom tematske sjednice Narodne skupštine posvećene ovom slučaju. Ako su saglasni sa svim Dragičevićevim zahtjevima, logično bi bilo da dolaskom na vlast konkretizuju i realizuju svoju podršku. Bilo bi logično i da Dragičević očekuje pobjedu opozicionog Saveza za promjene i u tom pravcu usmjeri podršku biračkog tijela na koje ima uticaj. Ali, ne. On izbore namjerava ometati.

Čiji je to interes i kakav bi ishod moglo donijeti nesprovođenje izbora? Razvoj situacije vezano za tragediju porodice Dragičević možemo posmatrati kroz dvije faze. Prva je ona u kojoj se prijatelji i rodbina okupljaju na Trgu Krajine, kada se još nije znalo za sudbinu nesrećnog Davida, i od nadležnih traže da bude pronađen.

Pravda za Davida (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/FACE HD TV)

Po pronalasku tijela, MUP drži ishitrenu i kontraproduktivnu konferenciju za medije koja postaje okidač nezadovoljstva, te protesti dobijaju na intenzitetu i snazi. Opozicioni lideri uviđaju priliku za prikupljanje političkih poena, a sem njih se, doplovivši iz obavještajnog mulja, Trgu Krajine približavaju agenti haosa, veoma opasni po stabilnost Srpske. Tada nastupa druga faza tokom koje Davor Dragičević i njegova nesreća postaju potpuno instrumentalizovani.

Vješta otporaška ruka mogla se primijetiti u organizovanju do sada najbrojnijeg skupa od 19. aprila. Koreografija, upućene poruke, opozicionari koji nisu bili kao do sada okupljeni na jednom mjestu već raspoređeni u masi, a kamera BN Televizije ih je lako pronalazila, odavali su visoku profesionalnost kreatora nemira širom planete.

„Gosti iz Skoplja“, kako ih je neoprezno pozdravio i tako razotkrio Dragičević, imaju svježe iskustvu u rušenju vlade bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog i nije im se moglo dogoditi da ne uoče priliku za ruiniranje institucija Srpske. Oni vode operaciju polako i sistematski, okružujući sve institucije Republike Srpske.

GRADIRANjE NEZADOVOLjSTVA

Znalački vode medijsku kampanju, sufliraju okupljenima i vode neformalne razgovore, pozivajući se na izvore „odozgo“. Slušajući šta mu govore, Dragičević je napravio široku paletu neposrednih izvršilaca, kako tvrdi, ubistva njegovog sina.

Prvo je to bio izvjesni Filip Ćulum, nedugo zatim kao ubice je označio grupu od 15 mladića koju su Davida mučili, silovali i ubili, zatim su ubistvo izvršili pripadnici Jedinice za podršku MUP-a Srpske, a prema posljednjoj varijanti – ubistvo su počinila dva mlađa inspektora.

Kreatori haosa tražili su gradiranje nezadovoljstva koje podrazumijeva „podizanje uloga“. Tako je Dragičević prvo tražio smjenu visokih funkcionera MUP-a, pa ostavku ministra Lukača, zatim se počeo direktno obraćati predsjedniku i premijerki Srpske, da bi ušao u fazu negiranja izbora.

U abecedi Džina Šarpa „dizanje uloga“ ima važnu ulogu u rastu dramaturgije i pripremi masa, te dirigovani mediji tri puta dnevno prenose poruke sa Trga Krajine u cilju „podizanja temperature“, kako bi se stvorila kritična masa koja treba da izazove stihiju.

Okupljeni dobijaju sve više „alata“ kao što je teatralna predaja prijava Okružnom tužilaštvu koje se predaju svakodnevno. Banjaluka sve više podsjeća na Beograd uoči Petog oktobra.

Srđa Popović, lider organizacije Kanvas, ostavio je obučene pripadnike u Banjaluci, ali i drugim gradovima Srpske, praveći štabove i planirajući dosezanje „kritične mase“. Značajna finansijska sredstva koja su američke fondacije USAID i NED „ubrizgale“ medijima i mreži nevladinih organizacija treba da stvore široku logističku podršku „izvođačima radova“.

Foto: Reuters/Cheryl Ravelo

Sa opozicionim liderima rade psiholozi koji ih ubjeđuju da su favoriti i sigurni pobjednici izbora, kako bi se kod istih stvorio osjećaj odlučnosti. Ipak, uloga opozicije po završetku rada Anketnog odbora se okončala.

Scenu u potpunosti preuzimaju agenti haosa, a njihov plan je da izbora ne bude. Do toga može doći, ako bi se stvorila „kritična masa“ i sa Trga Krajine pokrenula prema Palati Republike, zgradi Vlade Srpske ili prema Narodnoj skupštini, najčešćoj meti prevratničkih operacija.

Uslijedila bi intervencija policije, a mediji bi scene nasilja emitovali u svijet uz komentar da je u Banjaluci nastao haos, za šta bi bile optužene institucije Srpske. To bi dalo osnovu poznatim ambasadama i OHR-u da traže intervenciju NATO radi „očuvanja Dejtona“.

Najbliže NATO snage su trupe Vojske Hrvatske i britanski bataljon u Butmiru kod Sarajeva. Nakon toga bi prekompozicija BiH u cilju njene potpune unitarizacije mogla da počne.

 

Sveosrpskoj.com

 

Naslovna fotografija: Medija Centar Beograd

 

 

 

 

 

Politika
Pratite nas na YouTube-u