Pregovori Skoplja i Atine, dan odluke

Glavna prepreka za ulazak Makedonije u NATO bi vrlo brzo mogla da bude uklonjena

Makedonski i grčki mediji najavljuju telefonski razgovor premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, posle kojeg će biti jasno da li su pregovori oko imena Makedonije uspeli, ili pak vraćeni na pozicije od pre par meseci.

Grčki dnevnici Katimerini i Ta nea tvrde da će Zaev i Cipras razgovarati o toku pregovora o budućem imenu Makedonije, desetak dana pošto su razgovori dve strane o ovom, 27 godina dugom problemu, zapali u ćorsokak.

„U toku su poslednji napori da se približe stavovi i kada se to desi, zajednički ćemo saopštiti srećnu vest građanima Republike Makedonije i građanima Republike Grčke“, rekao je Zaev, koji bi tokom dana trebalo da otputuje u Nemačku.

Zaev, međutim, nije želeo da komentariše navode da će, ukoliko se usaglase Skoplje i Atina, ubuduće biti upotrebljavano ime „Republika Severna Makedonija“, ali je potvrdio da očekuje telefonski razgovor sa Ciprasom.

„To će se desiti danas“, rekao je novinarima grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas pre početka sastanka sa Ciprasom u Atini.

Skoplje i Atina se nadaju da bi problem koji već više od četvrt veka potresa odnose dve države mogao biti rešen do leta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO.

Atmosfera je, međutim, uzavrela na obe strane, pa su u Makedoniji, ali i u Grčkoj održani protesti protiv mogućeg sporazuma, a početkom sedmice Kocijas je dobio kovertu u kojoj se nalazio metak.

Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv „Republika Makedonija“ i tvrdi da je to ime severne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je posle proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

 

Izvor Katimerini/Plusinfo/RTS, 11. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u