Pozadina Trampove ogorčenosti

Dok su elite zasplepljene globalnom dominacijom, Tramp vidi svet u kom saveznici eksploatišu američki idealizam

Na samitu G-7 u Kanadi, predsednik Donald Tramp je opisao Ameriku kao ,,kasicu prasicu iz koje svi otimaju“. Nakon što je napustio Kvebek, njegov direktor trgovinske i industrijske politike, Piter Navaro, dodao je par oproštajnih reči za premijera Džastina Tridoa:

,,Postoji posebno mesto u paklu za svakog stranog lidera koji pristupi nesavesnoj diplomatiji sa predsednikom Donaldom Trampom, a onda pokuša da mu zabije nož u leđa dok on izlazi… A to je ono što je mlitavi, nečasni Džastin Trudo učinio. Ovo dolazi direktno iz predsednikovog aviona (Air Force One)“.

SAVEZNIČKO EKSPLOATISANjE AMERIKE
U Singapuru je Tramp još malo tvitovao o toj kasici prasici. ,,Zašto bih ja, kao predsednik Sjedinjenih Država, dozvolio drugim zemaljama da prave masivne trgovinske suficite, kao što su to decenijama činile, dok Amerika plaća gotovo čitavu cenu NATO-a koji štiti mnoge od tih istih zemalja koje nam deru kožu u trgovini?“

Za razumevanje toga šta pokreće Trampa i objašnjenje njegove ogorčenosti i besta, ove izjave su dobra polazna tačka. Naše elite vide Ameriku kao ,,neophodnu naciju“, kao glavnu svetsku silu kojoj je suđeno da brani demokratiju, suprotstavlja se diktatorima i agresorima i čuva liberalni svetski poredak. Oni posmatraju američko bogatstvo i silu kao fascinantno oruđe koje im je sudbina dodelila kako bi oblikovali budućnost planete.

Tramp vidi Ameriku kao naciju koju saveznici muzu dok besplatno uživaju u našim odbrambenim kapacitetima i praktikuju manir trgovine u kojem njihova stanovništva prosperiraju nauštrb američkog. Dok naše elite žive za to da poziraju kao vladari univerzuma, Tramp vidi svet koji se Americi smeje iza leđa i saveznike koji eksploatišu našu velikodušnost i idealizam za sopstvene nacionalne interese.

Brojeve je nemoguće poreći, a teško objasniti. Prošle godine, EU je sa SAD imala trgovinski suficit od 151 milijardu dolara. Kina je u trgovini sa Amerikom zabeležila suficit od 376 milijardi dolara u trgovini sa Amerikom, najveći u istoriji. Svet nam je prodao 796 milijardi dolara robe više nego što smo mi prodali svetu.

Nacija koja troši više nego što dobija porezima, a konzumira više robe iz sveta nego što sama proizvodi za izvoz, i to godinu za godinom, jeste nacija u propadanju. Mi oponašamo naše britanske rođake iz 19. veka.

Tramp uviđa da ova situacija nije održiva. Njegova snaga je u tome što je narod još uvek sa njim u nameri da postavi Ameriku na prvo mesto. Međutim, on se suočava sa nekim ozbiljnim preprekama.

Kakva je njegova strategija za pretvaranje 796 milijardi dolara trgovinskog deficita u suficit? Da li je spreman da nameće tarife i uvozne restrikcije koje bi bile neophodne za preokretanje Amerike iz države najvećeg trgovinskog deficita u istoriji u trgovinski suficitarnu naciju kakva smo bili do sredine sedamdesetih?

Amerikanci zaista nose lavovski deo bremena odbrane Zapada, kao i borbe protiv terorista i radikalnih islamista na Bliskom istoku, te zaštite Južne Koreje i Japana.

Ali ako naši NATO i azijski saveznici odbiju da uvećaju svoje troškove na odbranu kako Tramp zahteva, da li će on zaista biti spreman da poništi naše ugovorne obaveze, odstupi od naših ratnih garancija i prepusti ove zemlje da se same nose sa Rusijom i Kinom? Da li bi mogao da preseče tu pupčanu vrpcu?

Ajkov državni sekretar Džon Foster Dals je govorio o preduzimanju ,,mučnog preispitivanja“ američkih obaveza u odbrani NATO saveznika, ukoliko oni ne budu učestvovali sa više novca i trupa u zajedničkoj odbrani.

KLjUČNE BITKE TEK SLEDE
Dals je umro 1959, a to preispitivanje kojim je zaprećeno pre 60 godina se nikada nije dogodilo. Štaviše, kada se Hladni rat završio, naši NATO saveznici su još više smanjili izdatke za odbranu. A mi još uvek subvencionišemo NATO u Evropi i preuzeli smo nove saveznike od kad se sovjetska imperija srušila.

Ako Evropa odbije da uloži više novca u odbranu kako Tramp zahteva, ili da prihvati tarife koje su Americi potrebne kako bi smanjila i izbrisala trgovinski deficit, šta će učiniti? Da li je spreman da ugasi američke baze i povuče američke trupe iz baltičkih republika, Poljske i Nemačke i pusti Evropljane da se sami snađu sa Vladimirom Putinom i Rusijom?

Ovo nije akademsko pitanje. Prelom za koji se znalo da je neizbežan kada je Tramp izabran deluje kao da je tu. Obećao je da će pregovarati sa Putinom i popraviti odnose sa Rusijom. Obećao je da će primorati naše NATO saveznike da više učestvuju u sopstvenoj odbrani. Zavetovao se da će izaći iz bliskoistočnih ratova i da će se držati podalje od njih, kao i da će početi da potkresuje trgovinske deficite koje imamo sa svetom.

I to je ono za šta je Amerika glasala.

Sada, nakon 500 dana, suočava se ozbiljnim otporom ovim ciljevima koji definišu čitavu njegovu kampanju, i to čak i unutar sopstvene stranke. Putin ostaje parija na Kapitol hilu. Naši saveznici odbacuju tarife koje je Tramp uveo i prete odmazdom. Republikanci koji se zalažu za slobodnu trgovinu odbacuju tarife koje bi mogle da podignu cenu proizvoda koje američke kompanije prave u inostranstvu i potom ih dopremaju u Sjedinjene Države.

Odlučujuće bitke između trampijanskog nacionalizma i globalizma su pred nama. Trampovi ključni trenuci istine tek treba da nastupe.

A naš ogorčeni predsednik to predoseća.

 

Preveo VOJISLAV GAVRILOVIĆ

 

Buchanan.org

Svet
Pratite nas na YouTube-u