Vučić: Ulicom se neće pritiskati Srbija, nećemo dozvoliti blokade

Nadležni organi će i na dalje preduzimati potrebne mere povodom pokušaja blokada saobraćaja, poručio je predsednik

Predsednik Srbije najavio je da će država videti šta može da učini po pitanju cene dizela, zbog poljoprivrednika i prevoznika pre svega, ali da nikakve mere neće donositi pod pritiskom ulice, koju organizuju pripadnici bivšeg režima, čiji predsednik, Boris Tadić, je u samo jednom danu povećao akcize za 54 odsto.

„Vučiću, gotov si” može na izborima, a protivzakonitim pritiscima neće moći ništa”, rekao je Vučić novinarima i istakao da je njegov posao da osigura sigurnost i bezbednost svih građana Srbije, a ne da na budućnost Srbije utiču bitange i lopovi, vlasnici najskupljih automobila koji, kaže, proteste organizuju na laži da Srbija ima najskuplje gorivo.

Predsednik Srbije rekao je da je pogrešio što je rekao nadležnim organima da puste da se protestuje, a dogodio se najbrutalniji napad na jednog građanina, kojem su, uz prebijanje, oduzeli i torbicu sa novcem.

U prilog tome da je laž da je gorivo najskuplje u Srbiji, izneo je podatke da je benzin skuplji u 26 zemalja u Evropi, uključujući Albaniju, gde su niže i plate i penzije, u Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Kipru, Francuskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Irskoj, Crnoj Gori, Malti…

Od 40 i više zemalja Evrope Srbija, ukazao je, ima ubedljivo najnižu cenu električne energije, rekao je i naveo je primer da je u Makedoniji i u Bosni i Hercegovini od 20 do 22 odsto viša cena struje.

Imamo i najnižu cenu hleba u Evropi, rekao je Vučić.

Samo u Bugarskoj je niža, ali su u toj zemlji niže i plate i penzije nego u Srbiji, rekao je, a u Bosni i Hercegovini je hleb skuplji čak 70 odsto nego kod nas, a skuplji je i u Crnoj Gori i Makedoniji, na primer.

Šta će država uraditi po pitanju cene goriva, to će, kaže, govoriti tek kada protesti budu završeni.

„A, biće”, rekao je Vučić i istakao da protivzakonito i nasilno delovanje ne može da se dopusti ni u jednoj zemlji.

Podsetio je da su jednog građanina brutalno pretukli oni koji protestuju, te ocenio da takvo nasilje nije viđeno u Srbiji u poslednjih 10 godina, od ubistva Ranka Panića i prebijanja Kokeze, iza čega je inače stajala država, a iza ovog nasilja stoje oni koji bi da pritiscima iznude nešto, a pri tom lažu o cenama benzina u drugim zemljama.

„Ko ste vi da ograničavate slobodu kretanja”, zapitao je predsednik Srbije i poručio da će nadležni državni organi preduzeti mere u skladu sa zakonom, jer nikom , ističe, nije dozvoljeno da nekažnjeno krši zakon.

„Je l’ to budućnost Srbije?”, zapitao je i dodao da država neće dozvoliti da bitange i lopovi „caruju”.

On je pokazao kopiju odluke koju je potpisao bivši predsednik Tadić, kojom su akcize uvećane za 54 odsto.

Ukazao je da za šest prethodnih goriva su akcize uvećane sa 0,44 na 0,46 odsto.

Trgovačke marže su visoke, primetio je, između 18 i 20 odsto i to je prostor za razgovor države sa njima.

Probaćemo, rekao je Vučić, nešto da učinimo po pitanju cene dizela, jer je to važno zbog poljoprivrednika i prevoznika, kao što će se pokušati nešto i za malinare, čiji protesti, istakao je, nisu bili politički motivisani.

Ali, ponovio je, sve te mere biće na stolu po okončanju blokada puteva.

VUČIĆ: LjUT SAM NA SEBE, POSEBNO ZBOG BLOKIRANjA AUTOPUTA
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je ljut na sebe što je u prvi mah zauzeo stav da treba pustiti da se događaju blokade puteva, uključujući auto-put, zbog čega turisti sada biraju put preko Rumunije i Bugarske.

„Ljut sam na sebe što smo pustili da nam propadaju milioni evra i da među turiste unosimo nesigurnost, pa da biraju put preko Rumunije i Bugarske, jer smo pustili da nam neko blokira auto-put”, rekao je Vučić i dodao da se to događa u trenutku kada želimo imidž Srbije da poboljšamo u svetu.

„I zato vam sad kažem: ‘nećete da blokirate auto-put nikada, bez posledica’. To nisu vaši pravci, već međunarodni”, rekao je u razgovoru s novinarima u Novoj Pazovi, gde je otvoren Logistički centar kompanije Lidl.

Naveo je da je besmisleno da gubimo zbog toga desetine miliona evra, zbog onih koji lažu da imamo najviše cene benzina u Evropi.

VUČIĆ: NISAM VIDEO NIKAKAV PAPIR EU U VEZI SA KiM
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije video nikakav papir EU u vezi sa obavezujućim sporazumom sa Prištinom, da jeste video neke druge, koje je odbacio, ali i da se pridružuje apelu Srpske liste da se Srbi ne upisuju u takozvanu vojsku Kosova.

Vučić je na pitanje novinara o navodima da je jedna od zemalja EU zatražila uvid u nacrt konačnog sporazuma, koji je pripremila Unija rekao:

„Kao papir EU – nisam video, ni kao nacrt, ni kao predlog. Video sam neke druge, koje sam odbacio. Nikada mi ga nisu pokazali i nisam ni video”, rekao je predsednik Srbije.

Kada iz Prištine stigne neki papir, zna se, kaže, da to nije samo odande, a kada stigne neki „sa druge strane Atlantika” – zna se da su se i neki u Evropi pitali…

„Kada dođe nešto ozbiljno, ja ću vas obavestiti”, poručio je novinarima.

Povodom najave ruskog ambasadora u Srbiji da je moguće učešće Moskve u dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da se razgovori vode pod okriljem EU i da, što se nas, tiče mogu da se nastave u istom formatu.

„Ali, ako neko misli da može da nešto tako važno da se završi, a da u tome ne učestvuju SAD i Rusija, to nije realno”, rekao je Vučić i dodao da je, ako učestvuje Vašington, naš interes da se uključi i Moskva, koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

„Mi smo spremni za nastavak razgovora, ali za velika rešenja, rešenja koja treba da obeleže našu budućnost, mirom i kompromisom, za to morate da imate EU, ali i velike sile SAD, Rusiju i Kinu”, rekao je Vučić.

Dodao je da je o svemu tome već pričao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kao i sa ruskom ambasadorom Čepurinom i ambasadorom SAD u Srbiji Kajlom Skotom.

Na pitanje da li ima Srba koji se na KiM upisuju u tzv Vojsku Kosova, Vučić je rekao da ima podataka o tome i poručio da se pridružuje apelu koji je uputio predsednik Srpske Liste Goran Rakić Srbima da to ne čine.

Kako je rekao, varali su Srbe, nudili im ogromne plate…

Dodao je da se veći broj Srba u jednom selu novobrdske opštine upisao, ali da radimo na tome i poručio da su dosta Srbi bili u različitim vojskama i da treba da imamo jednu vojsku – Vojsku Srbije.

Strane agenture rade, primetio je i zapitao da li to oni hoće „da Srbin udari na Srbina”.

Ključno je, ističe, da Albanci na KiM uopšte nemaju nikakva prava da formiraju tzv vojsku.

Podvukao je da kada ga oni koji mrze Srbiju kritikuju, tada zna da je nešto dobro uradio i ponovio da strane agenture zemalja koje su priznale samoproglašenu nezavisnost grčevito rade na tome „da Kosovo dobije stolicu u UN, a Srbija ništa”.

VUČIĆ: VAŽNO DA STALNO UNAPREĐUJEMO ODNOSE SA TURSKOM
Predsednik Srbije Aleksandar Vučića je izjavio da je za našu zemlju važno da stalno unapređuje odnose sa Turskom, gde će danas popodne, na poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana, prisustvovati u Eskišehiru svečanom otvaranju „Transanadolijskog gasovoda” za prirodni gas (TANAP).„Za nas je ovo, pre svega, od velikog bilateralnog značaja, čast je za nas da budemo pozvani, iako ne mislim da u TANAP-u će biti mnogo gasa za Srbiju, ali će biti za Italiju, Albaniju i druge zemlje”, rekao je Vučić novinarima.

VUČIĆ: PRESTIŽEMO JEDNU PO JEDNU ZEMLjU U REGIONU, ALI I U EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas da Srbija polako prestiže jednu po jednu zemlju u regionu, ali u Evropi po visini plata i penzija, uprkos tome što je Srbija htela prvo da podigne zaposlenost, a onda standard života, odnosno plate.
Vučić je rekao da će Srbija za godinu dana po stopi nezaposlenosti biti na nivou proseka zemalja EU.

 

Izvor Tanjug/Politika, 12. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u