D. Server: Moskva odlučuje o ulasku Kosova u UN, Beograd se ništa ne pita

Server se inače slaže da je sporazum o ZSO ,,kršenje kosovskog Ustava“

Danijel Server, američki stručnjak za Balkan, tvrdi da članstvo samoproglašenog Kosova u Ujedinjenim nacijama zavisi od volje Moskve, a ne Beograda, prenosi prištinski “Zeri“.

“Što se tiče članstva u UN, teško je zamisliti da Beograd nije taj koji odlučuje, već Moskva. Mogu da zamislim situaciju u kojoj Beograd zaključuje da je članstvo u UN dobra ideja, ali se Moskva protivi.“, ocenio je Server. Odgovorajući na pitanje o formiranju ZSO, rekao je da se slaže sa Ustavnim sudom tzv. Kosova prema kome sporazum o ZSO predstavlja kršenje Ustava.

“Ja sam uz Ustavni sud. Takođe, mislim da će biti teško da Asocijacija preuzme izvršna ovlašćenja zato što su različiti interesi različitih srpskih opština.“, dodavši da mu se čini da su Srbi u opštinama južno od Ibra zadovoljni lokalnim vlastima i da će tako biti i na Severu.“. On smatra da formiranje tzv. vojske Kosova ne predstavlja pretnju za Srbe.

“Kosovu je potrebna vojska, ne samo za odbranu, već za učešće u međunarodnim misijama i zaokruživanju suvereniteta. Ne vidim kako bi ovo ugrozilo Srbiju koja će uvek ostati mnogo jača u vojnom aspektu nego Kosovo. Treba da bude apsolutno jasno da ne preti ni Srbima unutar Kosova. Mislim da je ovo (vojska) potpuno izvodljivo.“, zaključio je on.

 

Autor M. Ćurčić

 

Izvor Vidovdan, 13. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u