General Lazarević: ,,Strela“ je bila invazija na Srbiju

Penzionisani generali Vladimir Lazarević i Božidar Delić progovorili o NATO/OVK operaciji ,,Strela“

Kamo sreće da sam izmislio kopnenu invaziju NATO snaga na Kosmetu 1999, jer onda ne bi bilo stradalih. O tome je pisao i njihov glavnokomandujući Vesli Klark u svojoj knjizi, pa, ako ne veruju meni, neka pročitaju te „svoje“ kojima veruju.

Ovako general Vladimir Lazarević, nekadašlji komandant Prištinskog korpusa VJ, odgovara na navode nekih vojnih analitičara da je izmislio kopnenu invaziju NATO na Srbiju.

— Do potvrde mogu doći i preko vojnih izveštaja s terena. Više je od hiljadu dokumenata koja o tome govore, a ima i živih svedoka. Ne pričam o udarima iz Rumunije, Mađarske ili BiH, gde je NATO imao svoje snage, već o napadu iz Albanije.

Lazarević navodi da se ta kopnena akcija zvala „Strela“ i da je imala dva kraka, ka Đakovici i ka Prizrenu.

— Napad „Strela 1“ je započeo na Uskrs 9. aprila, i taj proboj je bio na prostoru Đakovice u dužini oko 60 kilometara i obuhvatao je pet-šest karaula. Trajao je do kraja rata. Kada ni posle mesec dana nisu uspeli da prođu, onda su promenili pravac napada i sredinom maja pokrenuli još žešću akciju „Strelu 2“, preko Paštrika ka Prizrenu. Ona je trajala do 10. juna. Napadalo nas je nekoliko hiljada pripadnika OVK, nekoliko hiljada regularne albanske vojske i nekoliko hiljada vojnika NATO, među kojima je u Atlantskoj brigadi bilo više stotina američkih vojnika albanskog porekla. Braća Bitići su bila u toj Atlantskoj brigadi. To je sve pešadija, ne govorim o artiljerijskim i raketnim snagama.

Lazarević kaže da je i Tribunal u Hagu dobio dokumentaciju preko svedoka tužilaštva iz OVK da je operacija „Strela“ osmišljena i pokrenuta u Pentagonu.

— To je klasična američka doktrina, vazdušno-kopnena bitka. Sve je to dokumentovano. NATO oficiri su iz svog štaba komandovali tim napadima. Čak smo 14. aprila zarobili tri američka podoficira u borbenom vozilu na našoj teritoriji. Šta su tu radili? Pa ratovali. Prema Uroševcu i Đakovici su bacali bojne otrove koje nismo mogli da identifikujemo. Uticali su na ponašanje vojnika, izazivali im dezorijentisanost u prostoru i nemogućnost uočavanja neprijatelja.

DELIĆ: ALBANCI – NATO PEŠADIJA
General Božidar Delić kaže da je kopneni napada „Strela“ preko Peštera čisto američka operacija.

— Izvodili su je Albanci i albanska vojska, a na granici im je podršku davala američka borbena grupa „Jastreb“, sa 24 helikoptera „apač“ i opremom za otkrivanje i gađanje naše artiljerije. Tu su bili i NATO instruktori i specijalci. Ako tražite dlaku u jajetu, ne može se reći da je bilo američkih ili francuskih pešadijskih jedinica na terenu, ali Albanci su bili NATO pešadija. Imali su ih koliko hoće. Amerikanci nigde ne koriste svoje pešadince ako imaju lokalne. Prema svim vojnim pravilima, taj napad se smatra kopnenom agresijom NATO.

 

Autor S.J. Matić

 

Izvor Večernje novosti, 13. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u