Makedonija dobila novo ime

Sporazum čije se objavljivanje očekuje, dvojica premijera bi trebalo da potpišu sledećeg vikenda u Prespi

Makedonski premijer Zoran Zaev i njegov grčki kolega Aleksis Cipras, dogovorili su se da ime bivše jugoslovenske republike bude Republika Severna Makedonija.

Premijer Grčke Aleksis Cipras je rekao predsedniku Republike Prokopisu Pavlopulosu da je danas sa Zoranom Zaevom, premijerom Makedonije s kojom se Grčka spori oko njenog naziva još od 1991. godine, postignut „dobar sporazum, koji ispunjava sve uslove koje je postavila grčka strana i ono što nazivamo nacionalna linija“.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je dogovorom s Grčkom predviđena promena imena države u Repubika Severna Makedonija i zaštita makedosnkog indentiiteta.

On je pozvao predsednika države Đorđa Ivanova i makedonsku opoziciju da podrže dogovor i da daju maksimalnu podršku napretku zemlje i donesu zajedno odluku za budućnost Makedonije.

„Imamo istorijsko vekovno rešenje. Da za makedonsku budućnost! Dogovor je fer za obe strane“, rekao je Zaev na konferenciji za novinare u prisustvu ministara u njegovom kabinetu.

Kako je istakao, rešavanjem dvoipodecenijskog spora „izvlači se zemlja iz izolacije i jača makedonski identitet“. „Makedonski jezik, narod, Makedonac, Makedonka, zaštićeni su i ojačani jednom zauvek“.

Dogovorom se predviđa potvrda makedonskog jezika u UN – makedonski, macedonian, bez fusnote. Nacionalnost je makedonska/građanin Republike Severne Makedoniije. Trgovačko kodovi ostaju MK i MKD, ali će biti promenjene registarske tablice iz MK u NMK.

Sporazum čije se objavljivanje očekuje, dvojica premijera bi trebalo da potpišu sledećeg vikenda na zajedničkoj granici svojih zemalja, u Prespi. Pojedini makedonski mediji preciziraju, nezvanično, da će se to dogoditi u subotu.

Cipras je prethodno Pavlopulosa u direktnom TV prenosu obavestio o drugom i odlučujućem, popodnevnom telefonskom razgovoru sa Zaevom.

Premijer je rekao da je „srećan zbog postizanja sporazuma“ koji predviđa da se budući naziv Makedonije koristi u svim prilikama i za sve potrebe – „erga omnes“, na čemu je posebno insistirala Vlada Grčke, i istakao da će „susedi sprovesti ustavnu reformu da bi promenili svoj naziv“.

Sporazumom je utvrđen niz detalja i procedura, uključujući izmenu Ustava Makedonije i referendum o rešenju krajem leta, zatim i šta će pisati na ličnim kartama i pasošima, kao i to kako će se ubuduće određivati nacionalni identitet Makedonije i njenog jezika.

Sporazum treba da potvrdi i Skupština Grčke, a njena vlada će dati uslovnu saglasnost na pristupanje Makedonije EU i NATO, o čemu se odluke očekuju već ovog meseca.

SVILANOVIĆ: ČESTITAM PREMIJERIMA NA ISTINSKOM VOĐSTVU
Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović čestitao je danas makedonskom i grčkom premijeru na postignutom sporazumu o novom imenu Makedonije.

„Želeo bih da čestitam premijerima (Grčke i Makedonije) Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu na njihovoj odlučnosti i istinskom vođstvu u postizanju dogovora koji predstavlja stvarno ohrabrenje za ceo region Jugoistočne Evrope, a posebno za Zapadni Balkan, jer pokazuje da se i najteža pitanja mogu rešiti ako za to postoji odlučnost i vizija bolje budućnosti“, naveo je Svilanović.

ZVANIČNICI IZ TIRANE I PRIŠTINE POZDRAVILI SPORAZUM
Predsednik Kosova Hašim Tači je pozdravio sporazum.“To je dobra vest za obe zemlje i za put Makedonije prema NATO-u i EU.

To je i još jedna mogućnost za dalje jačanje mira i stabilnosti u celom regionu, napisao je Tači na „Fejsbuku“.

Albanski zvaničnici su kao dobru vest za ceo Zapadni Balkan pozdravili sporazum. Predsednik Vlade Albanije Edi Rama nazvao je premijere Grčke i Makedonije, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, „progresivnim liderima“ i na Tviteru naveo da je „Balkan danas bolje mesto“ zahvaljujući njima dvojici, prenosi Asošiejted pres.

Ministar spoljnih polslova Albanije Ditmir Bušati čestitao je „susedima i prijateljima“ na postizanju sporazuma za koji je rekao da će voditi Balkan ka članstvu u „evroatlantskoj porodici“.

Albanci čine oko 25 odsto stanovništva Makedonije.

I Albanija i Makedonija nadaju se otvaranju pristupnih pregovora s EU, što je Evropska komisija predložila u aprilu, a odluku treba da donese Evropski savet krajem juna.

 

Izvor Beta/N1, 13. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u