Albanci podmićuju za glas u Interpolu

Priština plaća siromašnim državama kotizaciju za učešće u radu Interpola

Da bi se domogli članske karte Interopola, lažna država Kosovo uveliko lobira za glasove, i nude siromašnijim državama da im, u zamenu za podršku, plate kotizaciju za učešće u radu ove institucije, nezvanično saznaju „Novosti„.

Prema našim informacijama, osim novca za članarine, Priština nudi i da pokrije troškove smeštaja delegacijama siromašnih muslimanskih zemalja u hotelima u Dubaiju, gde će od 18. do 21. novembra biti održana Generalna skuština Interpola, a zauzvrat od njih traže da podignu ruku za prijem Kosova u svetsku policijsku organizaciju.

Ministar spoljnih poslova privremenih institucija Bedžet Pacoli izjavio je u četvrtak „da je prijem Kosova u Interpol uvršten u dnevni red Skupštine i da se nada da će u novembru postati punopravni član“.

Srbija raznim diplomatskim kanalima pokušava da spreči da se Kosovo domogne dvotrećinske većine potrebne za članstvo. Oslanjajući se najviše na Rusiju i Kinu naša zemlja ubeđuje članice Interpola da u toj organizaciji za Kosovo nema mesta, jer po statutu organizacije članice mogu biti samo oni koji ispunjavaju sve „neophodne uslove državnosti“.

Poslednje su u „klub“ koji broji 192 članice primljena Solomonska Ostrva i Palestina (ispunila uslove, jer u UN ima status posmatrača, za razliku od Kosova koji nije deo UN).

Ministar policije Nebojša Stefanović govorio je ranije, tokom razgovora sa predstavnicima Interpola, da bi „eventualni prijem Kosova podrazumevao opasnost da se protiv velikog broja srpskih policajaca i vojnika koji su učestvovali u protivterorističkim operacijama 1998. i 1999. podižu Interpolove poternice i da se Srbiji izručuju nalozi da se ti ljudi hapse“.

Naša delegacija, predvođena direktorom policije Vladimirom Rebićem, insistirala je na poslednjem sastanku u Lionu, u sedištu Interpola, na teritorijalnom integritetu naše zemlje.

STALI PRED RAMPOM PEKINGA
Konačni dnevni red pred Generalnu skupštinu utvrđuje Izvršni komitet, kojem predsedava Meng Hongvej iz Kine. Ostalih 12 članova su iz Alžira, Koreje, Rusije, Kanade, Francuske, Belgije, Brazila, Amerike, Moldavije, Singapura, Južne Afrike i Nigerije. Skupština se prošle godine održala u Kini, a Priština nije pokušavala da se kandiduje, jer su priznali da nemaju većinu. Njihovi predstavnici su hteli da prisustvuju radu, ali im Peking nije izdao vize.

 

Autor S. Rovčanin Tomković

 

Izvor Večernje novosti, 15. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u