Bazfid: Tramp liderima G-7 u Kanadi rekao da Krim pripada Rusiji

Predsednik SAD navodno doveo u pitanje svrsishodnost podrške Ukrajini

Donald Tramp je liderima G-7 u Kanadi rekao da Krim pripada Rusiji jer svi stanovnici tog poluostrva govore ruski – objavio je onlajn list Bazfid njuz, pozvavši se na svoj „diplomatski izvor“.

Tvrdi i da je predsednik SAD doveo u sumnju svrsishodnost podrške koju vodeće zapadne zemlje pružaju Ukrajini. Pritom je naglasio da je „jedna od najkorumpiranijih zemalja u svetu“.

Bazvid njuz naglašava da još nije jasno da li se Tramp šalio povodom Krima, testirao lidere ostalih zemalja iz Velike sedmorke, ili najavio radikalnu promenu politike SAD prema i Rusiji i Ukrajini.

Ako povodom ovoga i mogu biti sumnje (da li je „izvor“ verno preneo reči američkog lidera ili nije), to nije slučaj sa onim što je sam rekao u intervjuu za Foks njuz.

A rekao da se zalaže za povratak Rusije u G-7, odnosno za obnovu formata G-8, zato što bi tako lakše „rešavao međunarodne probleme“.

Pritom je bio i otvoren i jasan:

„Potrošili smo na samitu (u kanadskom gradu La Malbeu) bezmalo četvrtinu vremena na Rusiju. Stoga sam sebi rekao: „Zar onda ne bi bilo bolje da je Rusija ovde?“ Dok smo bili za večerom, da je pored mene sedeo Vladimir Putin, ja bih mu rekao: „Da li biste bili ljubazni da se povučete iz Sirije? Ili: da li biste bili dobri da se povučete iz Ukrajine?“

Odmah je dodao da on nije za Rusiju nego za Sjedinjene Države i objasnio:

„Mislim da bih sa njima (Rusijom) imao dobre odnose. U svakom slučaju, mogli bismo da bolje razgovaramo nego preko telefona. Da je Putin bio u Kanadi, imao bih priliku da ga zamolim da uradi ono što je bolje za svet, za našu zemlju (SAD), a i za njega“.

Tramp je na kraju izrazio punu uverenost da će se SAD i Rusija za vreme njegove vladavine više međusobno uvažavati nego za mandata njegovih prethodnika u Beloj kući.

 

Izvor Fakti, 15. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u