U Nišu u ponedeljak konferencija o posledicama bombardovanja O.U.

Bivši italijanski vojni pilot namerava da obelodani kako je NATO svesno kontaminirao Srbiju osiromašenim uranijumom

Međunarodni simpozijum „Posledice bombardovanja SR Jugoslavije osiromašenim uranijumom 1999.“ održaće se u ponedeljak u Nišu, pišu „Novosti„.

U amfiteatru niškog Univerziteta od 10 časova, 19 učesnika ovog skupa iz Italije, Nemačke, Rusije, Kine, Kipra, Švajcarske i Srbije, predstaviće naučne radove kao i dokaze specijalnih komisija svojih zemalja o štetnosti municije sa osiromašenim uranijumom u zonama gde se sa njom dejstvovalo, od Iraka i Avganistana, do BiH i SR Jugoslavije.

Među 12 stranih učesnika simpozijuma, oficira, pravnika, lekara, stručnjaka za međunarodno pravo, biće i vojni pilot Domeniko Leđero, jedan od osnivača i odgovorni u organizaciji Vojna opservatorija, Odeljenja italijanske odbrane, koji se godinama bori da dokaže istinu o posledicama osiromašenog uranijuma po zdravlje vojnika u svetskim misijama.

Kako navode „Novosti„, Leđero u Niš donosi dokumentaciju o NATO dejstvima municijom sa osiromašenim uranijumom, kao i dokaze o njegovoj povezanosti sa velikim brojem obolelih i preminulih italijanskih vojnika. Baš ove dokaze nedavno je potvrdila četvrta Italijanska parlamentarna komisija upravo zahvaljujući Leđerovoj upornosti.

Leđero je za „Novosti“ najavio da će i Srbiji ustupiti dokumentaciju o NATO dejstvima tom municijom. „Posedujem dokaze da su SAD pre više godina saopštile NATO kakva je opasnost po vojnike osiromašeni uranijum“, kaže Leđero.

On dodaje da je NATO skrivao opasnost od efekata osiromašenog uranijuma i pita se zašto su američki vojnici na Kosovu imali specijalnu zaštitu, a italijanski nisu.

Italijanski vojnici su bili golih ruku i čudili se što su Amerikanci tako opremljeni, a to je bilo zato što im je saopšteno kakve su posledice po zdravlje od takvog oružja, dodaje on.

Leđero navodi da je NATO još 1994. znao da osiromašeni uranijum izaziva rak, ali je uprkos tome svesno i namerno njime punio bombe kojima je gađao Srbiju.

On dodaje da postoji i video snimak koji je napravio Pentagon , na kome se jasno ukazuje na štetnost osiromašenog uranijuma po zdravlje ljudi. „Pričaću sve o tome u Srbiji, opširno i detaljno. Posedujem podatke o svemu. I o tome kako su bombardovani Hadžići u Bosni, nakon čega je preminuo veći broj stanovnika te opštine“, kazao je Leđero.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti/B92, 15. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u