Lazanski: Srbi i Hrvati u Parizu

Miroslav Lazanski o utiscima sa međunarodnog sajma naoružanja u Parizu ,,Evrosatori 2018″

Dubravko Gvozdanović i Franjo Nađ viši su savetnici hrvatske fabrike pištolja, pušaka i bacača granata „HS produkt” iz Karlovca, Hrvatska. Posle prvih rečenica u razgovoru sa njima, na štandu njihove fabrike na sajmu oružja i vojne opreme „Evrosatori 2018” u Parizu, odmah sam video da su zaista vrsni stručnjaci u oblasti streljačkog naoružanja. I da to o čemu govore vole toliko strastveno, da i hrvatski Sabor mora da ih konsultuje prilikom usvajanja svakog zakona o nošenju, ili samo posedovanju oružja.

Elem, fabrika „HS produkt” iz Karlovca, koja postoji od 1991. godine kao privatna kompanija, ostvarila je do sada zaista fantastične rezultate. Prodali su samo na inostranom tržištu više od pet miliona pištolja raznih tipova, od čega su u SAD prodavali godišnje oko 500.000 pištolja u desetak verzija. Sada inostranstvu godišnje ukupno prodaju oko 500.000 pištolja raznih tipova. Njihova najnovija automatska puška VHS-2 „bal pap” konfiguracije i kalibra 5,56 mm sada je standardna puška armije Hrvatske, Iraka, Togoa i specijalnih snaga Albanije. Pri čemu je u Albaniji izbacila iz upotrebe italijansku pušku „bereta”, a pištolj HS je potisnuo pištolj „bereta-92”.

Fabrika iz Karlovca sarađuje sa našom fabrikom „Krušik” u proizvodnji granata za podcevni bacač VHS-BG kalibra 40 mm, pri čemu se taj podcevni bacač granata vrlo lako i brzo skida sa puške i navlači na pištoljski rukohvat čime postaje zasebno oružje. Nova hrvatska automatska puška VHS-2 modularnog je tipa i ima neverovatno otvorenu konfiguraciju za nove modifikacije i dodatne „igračke”. Za fabriku koja postoji tek od 1991. godine to je zaista veliki uspeh. Da uspeh ne dolazi sam od sebe svedoči i podatak da fabrika u Karlovcu u procesu proizvodnje trenutno ima 950 CNC mašina, a u proizvodnji, u fabričkim halama glavnu reč imaju roboti. Inače, puške proizvedene u fabrici u Karlovcu koriste metke kalibra 5,56 mm proizvedene u fabrici „Prvi partizan” iz Užica. Čelik za puške i pištolje dobijaju iz Slovenije, baš kao i naša kompanija „Jugoimport–SDPR”, koja čelik za samohodne haubice kalibra 155 mm „Nora B-52”, „Aleksandar” i borbena vozila pešadije „Lazar-3” takođe nabavlja iz Slovenije. Što bi rekli neki, „ko nas to brate zavadi”.

U svakom slučaju, iskustva i način poslovanja fabrike „HS produkt” iz Karlovca treba izučiti. Privatna fabrika koja je počela ni iz čega, bez pomoći države i bez ikakve puškarske tradicije i tržišta, prodala je za 26 godina pet miliona pištolja širom sveta. To je uspeh za svako poštovanje i mogli bismo mi u Srbiji dosta toga da naučimo od fabrike iz Karlovca.

Da svi danas teže nekoj vrsti kooperacije u proizvodnji oružja i vojne opreme potvrdili su na „Evrosatoriju 2018” Nemci i Francuzi. Naime, iz naftalina je vraćena stara ideja proizvodnje zajedničkog EU tenka. Ono o čemu se razmišljalo još pre 35 godina sada je opet aktuelno. Projekat EMBT, „evropski glavni borbeni tenk” trebalo bi da se zasniva na platformi nemačkog tenka „Leopard-2A7” sa kupolom francuskog tenka „Leklerk”. Projekat bi trebalo da ostvare kompanije „Kraus-Mafei” i „Nekster difens sistem”. Top budućeg zajedničkog EU tenka bi bio kalibra 120 mm, posada tenka imala bi tri člana. Ukoliko se ostvare ti planovi, prvi EU tenkovi očekuju se u jedinicama francuske i nemačke armije oko 2035. godine, što jasno pokazuje da je uvođenje složenih borbenih sistema i u armije visokotehnološki razvijenih država dugotrajan proces.

Na štandu „Jugoimporta-SDPR” na „Evrosatoriju 2018” veliku pažnju privlačio je bespilotni borbeni helikopter „stršljen”, proizvod kompanije „Jugoimport–SDPR” i kompanije „EDePro” iz Beograda. Bilten sajma u broju od petka posvetio je našoj letelici trećinu strane. Navodi se da je naš „stršljen” napravljen od kompozita, da ga pokreće turbo motor „feniks-180” domaće proizvodnje, da nosi 240 litara goriva i 200 kg bojevog tereta, da mu je brzina 180 km na sat, da leti do visine od 4.000 metara, i da u vazduhu može da ostane do četiri sata leta. Elisa je napravljena u Srbiji, a samo znalci znaju koliko znanja treba da se napravi elisa za helikopter.

 

Izvor Politika, 17. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u