Vulin: Do kraja godine 14 „migova 29” čuvaće nebo Srbije

Po jedan helikopter H-145 M za vojsku i policiju biće završeni takođe do kraja 2018. godine

Svih 14 „migova 29”, do kraja ove godine ili najdalje početkom sledeće godine biće u letnom stanju i čuvaće naše nebo, najavio je ministar odbrane Aleksandra Vulin. „Trenutno imamo četiri „migova 29”, spremna i u letnom stanju. Imamo još šest aviona „mig 29” iz ruskih donacija i ugovaramo još četiri iz beloruske donacije. Svi oni će biti modernizovani i do kraja godine, eventualno početkom sledeće, biće u letnom stanju i čuvaće naše nebo” rekao je Vulin za Tanjug.

Objasnio je za Tanjug da će se osim remonta nastaviti sa modernizacijom i svih 14 aviona biće urađeni na istovetan način. Biće svi u istoj klasi – to je klasa 4+ generacije, jedna od najmodernijih, istakao je Vulin i naznačio da je od te klase bolja samo ona generacija 5, ali nju poseduju samo velike svetske sile. „Generacija 4+ je dovoljna za naše potrebe, da stavimo do znanja koliko smo moćni i koliko ne treba niko da razmišlja o tome da napadne Srbiju” poručio je ministar odbrane.

„Do kraja godine biće završen po jedan helikopter H-145 M, jedan za VS i jedan za policiju sa odgovarajućim naoružanjem i obukom. Čitav ugovor će biti završen iduće godine kada će ukupno devet helikoptera biti dodeljeno ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova u skladu sa njihovim potrebama i zadacima” precizirao je.

Intenzivno se uz nabavku opreme radi i obuka pilota, jer „zahvaljujući dobroj fiskalnoj situaciji i disciplini koju je uveo predsednik Vučić sve plaćamo na vreme, a nekad i unapred, pa dobijamo razne popuste”.

Ilustrovao je to činjenicom da smo u ovom slučaju, nabavke helikoptera, baš zbog takvog načina plaćanja dobili besplatnu obuku i uštedeli 400.000 evra. Kako je rekao ispravlja se decenijsko plansko uništavanja VS, od uništavanja njene opreme, oružja, tehnologije, pa do uništavanja morala, popune, rezerve, obuke.. „Sve ono što je za NATO agresije pokazalo uspeh, pokazalo da može da brani jednu zemlju, uništavano je planski, od tehnike do ljudi” naznačio je Vulin.

Povodom povremenih pitanja „zašto se Vojska Srbije naoružava, zašto se jača, zašto se povećava nivo njene borbenosti” Vulin je rekao da je to izlično pitanje u slučaju vojno neutralne zemlje poput Srbije „jer zemlja koja je vojno neutralna ne može da rizikuje da bude nenaoružana, vojno slaba i neobučena”.

„To može sebi da dopusti sebi neko ko je u sastavu nekog vojnog saveza, pa onda može da štedi novac na tome ili da ne ispunjava svoje obaveze jer uvek će biti neko ko će doći u trenutku nevolje. Kod nas neće doći niko, neće doći nijedna velika sila da nam pomogne” rekao je Vulin i dodaje da ćemo mi biti sami, ako dođe do bilo kakvog oružanog sukoba, što na Balkanu niko nikada ne može da isključi.

„Zato je bolje pitanje zašto se zemlje u regionu naoružavaju, bolje pitanje je zašto članice NATO pakta nabavljaju moderno naoružaje. Od koga se štite zemlje NATO pakta bivše članice SFRJ. Od Srbije?” pita ministar i poručuje im da štede novac, da ga daju za nešto korisnije i pametnije, jer im Srbija neće biti pretnja.

 

Izvor Tanjug/Politika, 17. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u