Da li u EU namerno koče prijem Srbije?

Ovom brzinom, Srbiji bi u proseku bilo potrebno još pet godina samo da otvori sva pregovaračka poglavlja, bez zatvaranja

Srbija će, ukoliko u poslednji čas ne dođe do nekog nepredviđenog obrta, u Luksemburgu sledećeg ponedeljka otvoriti svega dva pregovaračka poglavlja na putu evropskih intergacija. U nekim drugim okolnostima to bi moglo da se smatra uspehom, ali stvari dobijaju drugačije obrise ako se zna da „na stolu“ već duže vreme stoji još nekoliko oblasti za koje smo bili u stanju da ih bez problema zaokružimo u ovom ciklusu.

Oblasti koje tretiraju finansijske usluge (9), ribarstvo (13) i finansijske i budžetske odredbe (33), već niz meseci, a neke još od kraja prošle godine, čame u fioci u zgradi „Justus Lipsijus“, u sedištu EU. U međuvremenu, evropskim institucijama dostavili smo i pregovaračku poziciju za poglavlja 18, koje se odnosi na statistiku, i 17, u vezi sa ekonomskom i monetarnom politikom. Ovo poslednje je još u proceduri, mada je i za njega, da je bilo volje, sve moglo da se okonča na vreme. Za ostala četiri poglavlja ne postoji nijedan valjani tehnički razlog da i dalje budu „na čekanju“.

— Bilo bi mnogo da se u ovom trenutku, odjednom, otvori pet poglavlja. Države članice ne žele da se prebrzo napreduje u iščekivanju najavljene reforme EU. Zato su neke najskeptičnije zemlje smatrale da treba „spustiti loptu“ i ne žuriti previše – otvoreno priznaje, za naš list, visoki izvor iz Evropskog saveta.

Sada je jasno da sve ne zavisi samo od brzine ostvarenih reformi, već i da dosta toga kroje političke odluke u Briselu.

Na pitanje treba li Srbija da bude nezadovoljna zato što se najavljuje otvaranje samo dva nova poglavlja u junu, s obzirom na to da naša vlada tvrdi da smo spremni za otvaranje pet, kao i zbog čega će se Evropska unija zadržati na poglavljima 33 i 13, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, za „Novosti„, kaže:

— Poglavlja otvaramo nekad brže i više, nekad sporije i manje, ali dinamika postoji. Do kraja juna otvorićemo najverovatnije dva – 33 (budžetske i finansijske odredbe) i 13 (ribarstvo). Proces evropskih integracija je kompleksan i nije imun na političke probleme i u EU. Smatram da je EU trenutno u fazi preispitivanja sopstvenih problema, pa se proces proširenja ne nalazi visoko na listi prioriteta, i tu vidim razlog nešto smanjene dinamike.

Ministarka istovremeno naglašava da je važno da se poglavlja otvaraju i da Srbija radi na novim, da bude spremna kada se prilike poboljšaju:

— Strpljenje, odgovorna rešenost i upornost, nepokazivanje frustracija u procesu integracija, moji su principi, pa i onda kad stvari nisu idealne. To zahteva pozicija ministra za evropske integracije, i ja se time rukovodim.

I ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nedavno je naglasio da se nastavljaju spoljni pritisci na Srbiju, sa ciljem da se oslabi naša pozicija i da se što pre dođe do rešenja pitanja Kosova. Pritisci se, kaže, ogledaju i u neotvaranju novih poglavlja.

— Srbija je jedina zemlja kandidat koja ima poglavlje 35, odnosno imaju ga i druge zemlje, ali to su tekuća pitanja koja nisu važna. Ovde je to pitanje dijaloga Beograda i Prištine, i sada da bismo mi napredovali, uvek se ocenjuje na svakih šest meseci koliko smo napredovali u tom dijalogu. Tako da mi nismo zadovoljni time što imamo samo dva poglavlja na šest meseci, i to je, na neki način, konstantni pritisak koji se na nas vrši – rekao je Dačić.

Zemlje članice, inače, čekale su u aprilu izveštaj Evropske komisije, koji je ocenjen kao pozitivan, ali ni to nije pomoglo da se brže napreduje. Iz EU su, naprotiv, stizale poruke da će, baš zato što je napredak vidljiv, biti otvorena dva poglavlja, a inače ih ne bi bilo ni toliko.

OVIM TEMPOM, JOŠ PET GODINA
Bugarska je, kao aktuelni predsedavajući EU, imala visoke ambicije kada je reč o Srbiji i Zapadnom Balkanu, ali osim limitiranih dometa samita u Sofiji, tokom polugodišnjeg komšijskog predsedavanja, biće najverovatnije otvorena samo dva poglavlja.

Kada bi se i ubuduće išlo tom brzinom, u proseku bi bilo potrebno još pet godina samo da se sva poglavlja otvore, bez zatvaranja. Od ukupno 35 poglavlja, do sada smo otvorili 12, od kojih su dva i privremeno zatvorena.

TEHNIČKI SPREMNA
Srbija je tehnički spremna za otvaranje pet poglavlja, Srbija napreduje u pravom smeru, ocenila je premijerka Ana Brnabić prošle nedelje, posle sastanka sa ambasadorima EU. Ona je rekla da će od zemalja EU ipak zavisti koliko će biti poglavlja otvoreno u junu, ali da je Srbija zaslužila to jer je pokazala progres. – Ipak, fokusirala bih se na to šta je naš deo posla i šta još moramo da uradimo – rekla je Brnabićeva, navodeći da je Srbija dosta toga uradila na putu evrointegarcija.

 

Izvor Večernje novosti, 18. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u