Nemački mediji: Zehofer odbija saradnju sa Merkelovom

Mnogi smatraju da bi Horst Zehofer čak mogao da uđe u koaliciju sa Alternativom za Nemačku

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke i predsjednik bavarske Hrišćanske socijalne unije (CSU) Horst Zehofer odbija da nastavi da radi s kancelarkom Angelom Merkel, juče je izvijestio Velt am sontag.

Ne mogu da radim s tom ženom, rekao je Zehofer na sastanku članova kabineta CSU s čelnikom parlamentarne grupe CSU u Bundestagu Aleksanderom Dobrintom.

Zehofer je ponovio te riječi najmanje dva puta, prenosi njemački list.

Kao što smo izvijestili u analizi o previranjima u Evropskoj uniji, sukob između CSU Zehofer i CDU Angele Merkel je posljedica različitih stavova o pitanju ilegalne imigracije.

Kancelarka i njen CDU traže donošenje panevropskog rješenja za ovaj problem, dok CSU insistira da neregistrovani imigranti ili oni kojima je već odbijen zahtjev za azil u Njemačkoj napuste teritoriju zemlje.

Špigl je takođe potvrdio informaciju, navodeći kako se sukob između CDU i CSU sve više rasplamsava.

Uticajni političari u vrhu CSU su beskompromisni u svom stavu i smatraju kako Berlin o ovom pitanju nema šta da raspravlja s ostalim članicama Evropske unije. “Nismo u sporu unutar EU, ali očekivanja građana su da savezni ministar unutrašnjih poslova dosljedno djeluje”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joakim Herman.

“Samo želimo da se vratimo primjeni evropskog zakona. Ako druge zemlje to nisu učinile, moraćemo da pronađemo odgovor”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joakim Herman.

Prema člankuk koji je objavio Velt am sontag, spor između “sestrinskih” stranaka je trenutno doveo do velikog nepovjerenja i međusobnih optužbi. Radi se o neusklađenoj saradnji i skrivanju procesa od javnosti.

Zehofer se osjećao prevaren jer mu je Angela Merkel, “kao kompromis”, ponudila samo sprovođenje postojećeg zakona.

CSU ne može riskirati, jer se u Bavarskoj 14. oktobra održavaju izbori i CSU želi da odbrani svoju apsolutnu većinu. Ako popusti pred politikom središnje vlade, analitičari smatraju da će doći do odliva glasova i jačanja Alternative za Njemačku.

U drugom scenariju je moguće da dođe do raskola unutar demokršćana i podjele na CDU i CSU, dok je sve više onih koji smatraju kako postoji mogućnost da bi Horst Zehofer čak mogao da uđe u koaliciju s Alternativom za Njemačku, kako u Bavarskoj, tako i na saveznom nivou. Za sada unutar CSU odbacuju takvu mogućnost, ali su stavovi dvije stranke o imigracionoj politici sve bliži, dok kancelarka odugovlači i traži još nekoliko nedelja za postizanje dogovora na evropskom nivou, što je trenutno nemoguća misija.

 

Izvor Logično, 18. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u