Redžep Hoti: Podela bi podrazumevala da Kosovo uzme Sandžak i jug Srbije

„Imamo podršku SAD, NATO, Severne Makedonije i svih suseda osim Srbije“, poručuju iz Prištine

Zamenik predsednika vladajuće Demokratske partije Kosova, Redžep Hoti, tvrdi da podela Kosova nije na dnevnom redu, ali i kada bi bila podrazumevala bi da Kosovo uzme Sandžak i deo juga Srbije.

Zato, kaže, ova opcija nije moguća i vlasti u Prištini su je do sada više puta odbacili kao mogućnost.

„Kosovo i Albanci imaju dobar geostrateški položaj. Imaju SAD i NATO, imaju podršku severne Makedonije i zvanično priznanje od svih susednih zemalja, izuzev Srbije“, rekao je Hoti u intervjuu za prištinski portal Ljajmi.

Dodao je da je Kosovo „organizovana institucionalna država, koja ima svoje vojne i policijske snage, jedno od čuda ovog vremena za region, pa se zbog svega ovoga može razumeti to što politička elita u Srbiji provokacijama i lažnim vestima doliva ulje na vatru“ stalnim zagovaranjem podele Kosova.

„Podela nije na dnevnom redu. Naprotiv, odvajanje se ne može dogoditi bez pripajanja Kosovu dela Sandžaka, koji pripada Srbiji, i dela Sandžaka u Crnoj Gori. Ne može se dogoditi podela Kosovo bez uzimanja doline Preševa. Ne može biti odvajanja Vojvodine od Srbije. Kao što vidite, postoje neki mali aspekti koji komplikuju podelu Kosova „, rekao je Hoti.

Hoti kaže da Beograd podelu Kosova smatra stvarnom opcijom kako bi se sprečilo stvaranje „velike Albanije“, od koje, kako kaže, „srpska država ima strah“.

Stoga kosovski politički faktori treba da budu ujedinjeni kada je reč o odnosima sa Beogradom.

Prema njegovim rečima, prvo je potrebno poštovati kosovski ustav, drugo je, da treba postići jedinstvo političkih faktora o ovom pitanju, a kao treće, Hoti je naveo, da „Kosovo treba da preuzme svoju odgovornost, a Srbija svoju“.

Hoti za Ljajmi kaže da smatra da „Beograd treba da preuzme i odgovornost za ratne zločine i invaziju na Kosovo“.

Govoreći o završnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine, Hoti kaže da ti „pregovori treba da budu sveobuhvatni i ujednačavajući“, s obzirom na to da postoji podela između političkih stranaka o tome ko bi trebalo da vodi ovaj proces.

„Čak i platforma koju je vlada predložila za dijalog sa Srbijom, skupština je povukla kako bi pružila prostor za postizanje konsenzusa“, rekao je Hoti.

Kosovska vlada je pomenutom platformom predvidela da dijalog sa Beogradom u završnoj fazi treba da vodi predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači, ali je opozicija bila protiv, pa je vlada taj predlog platforme povukla.

 

Izvor Večernje novosti, 18. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u