Srbija i Srpska zajednički jačaju raketne sisteme

Cilj je podići onaj deo namenske industrije RS koji je znatno devastiran intervencijom međunarodnog faktora

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da postoji dobra saradnja namenske industrije Srpske sa kompanijama u Srbiji, te da je rezultat te saradnje i sporazum o remontu raketnih sistema između preduzeća „Kosmos“ iz Banjaluke i „Jugoimport SDPR“ iz Beograda.

Nakon sastanka sa ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom u Banjaluci, Dodik je istakao da je obostrana namera da se pojača ta saradnja u narednom periodu.

„Cilj nam je da pokušamo da podignemo onaj deo industrije koji je znatno devastiran intervencijom međunarodnog faktora, koji je doveo do toga da se napravi potpuni disbalans u BiH. Tako je u Federaciji BiH ostalo šest veoma funkcionalnih fabrika oružja i municije, a u Srpskoj je to sve devastirano“, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

Predsednik Dodik je naglasio da Srpska pokušava ne iz konkurentskog, nego iz čistog komercijalnog razloga da podigne određene vrste proizvodnje, te da u tome ima podršku Ministarstva odbrane Srbije i ministra Vulina.

Dodik je ukazao na dobru saradnju sa ovim Ministarstvom, ali i ukupnu saradnju sa Srbijom u svakom pogledu.

„Jedna energija je unesena u rukovodstvo Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a energija naše dobre saradnje se u kontinuitetu i ovde oseća“, poručio je Dodik.

Vulin je istakao da je saradnja u ovoj oblasti dogovorena na poslednjem sastanku Vučića i Dodika u Beogradu i naveo da će Srbija učiniti značajne napore da u ekonomskom smislu osnaži i pomogne Srpsku.

„Kosmos“ može da računa na 100 miliona dinara (oko 847.000 evra) od Ministarstva odbrane. Ovaj sporazum smo dugo radili, ali je on ubrzan nakon sastanka dvaju predsednika“, naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, u skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i njegovog dogovora sa Dodikom, Ministarstvo odbrane je obezbedilo 850 miliona dinara (oko 7,2 miliona evra) za različite potrebe preduzeća odbrambene industrije Republike Srpske.

„To se odnosi na remont naših tenkovskih motora, avionskih motora i evo sada sporazum sa ’Kosmosom‘, rekao je Vulin.

On je poručio da, dok god je na čelu Srbije Aleksandar Vučić, Srpska može računati na njenu punu podršku, kao i na to da će ekonomski, politički i diplomatski kapaciteti Srbije uvek biti na raspolaganju Srpskoj, njenom rukovodstvu i narodu.

 

Izvor Sputnjik, 18. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u