Dačić: EU nam neće ponovo uvoditi vize, smeta im nešto drugo

Dačić objasnio da se iza glasina o vraćanju viza Srbiji kriju problemi koje Brisel ima sa odnosom Beograda prema kosovskom pitanju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić demantovao da će Srbiji biti ukinuta vizna liberalizacija zbog ukidanja viza zeljama iz koje dolaze migranti.

Podsetimo, hrvatski „Jutarnji list“ objavio je u ponedeljak informaciju da je Srbiji ugrožena vizna liberalizacija zbog ukidanja viza trećim državama jer se time otežava borba EU protiv ilegalnih migracija u EU.

Hrvatski dnevnik tvrdi da je EU zabrinuta jer Srbija iz političkih razloga ukida vize trećim zemljama, a posebno se navodno pominje Iran, čiji državljani, nakon ukidanja viza, dolaze u Srbiju kao turisti, a potom se kreću preko BiH prema zemljama EU.

„Osim za Iran, postoje nagađanja da bi Beograd mogao uskoro ukinuti vize i za neke druge države i tako Beograd postati vrata za njih na putu prema EU“, rekao je navodno jedan diplomata EU za Jutarnji.

Dačić za TV Prvu kaže da se radi o dezinformacijama. „Pojedine zemlje EU imaju primedbe što ukidamo vize našim prijateljskim zemljama. Podaci koji se kao argument koriste nisu bazirani na statistici, odnosno da je broj migranata povećan zbog toga što smo mi ukinuli vize pojedinim zemljama. Pa to je jako mali broj zemalja. Nemačka, na primer, godišnje izda oko 50.000 viza Irancima“, kaže Dačić.

„Njima smeta što te zemlje povlače svoja priznanja Kosova, to im smeta, a ne ukidanje viza, jer oni to tako povezuju“, ističe šef srpske diplomatije.

Međutim, napomenuo je da će Srbija pratiti celokupnu situaciju i da će, ukoliko primeti da se zaista taj broj migranata iz zemalja kojima Srbija da vize poveća, onda te zemlje i sankcionisati.

 

Izvor B92, 19. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u