Tramp diže ulog: Kini carine od 200 milijardi dolara

“Ni Kina niti druge zemlje neće iskorišćavati SAD u trgovini“

Nakon uvedenih carina na čelik i aluminijum, carina na 50 milijardi dolara kineskog uvoza u SAD, već spremnog spiska za dodatnih 100 milijardi dolara uvoza iz Kine, američki predsjednik Donald Tramp je naredio da se pripremi spisak novih carina za uvoz kineskih proizvoda vrijednih 200 milijardi dolara.

Tramp opravdava svoju odluku “neprihvatljivom” politikom azijskog diva.

Američki predsjednik Donald Tramp naredio je pripremu novih carina na kineske proizvode vrijedne 200 milijardi dolara, a mjeru pravda “neprihvatljivim” politikama azijske zemlje. Predsjednik je pojasnio kako će dodatni porezi stupiti na snagu ako Kina bude povećavala carine na američku robu, što je Peking već učinio, usvojivši recipročne carine na one koje su već na snazi.

Ni Kina ni druge zemlje neće koristiti prednosti u trgovini sa Sjedinjenim Državama, rekao Tramp.

Donald Tramp je izjavio u Bijeloj kući da je naredio kabinetu američkog trgovinskog predstavnika da odredi 10% dodatnih carina na 200 milijardi uvoza iz azijske države.

“Ni Kina niti druge zemlje neće iskorišćavati SAD u trgovini. Mi ćemo nastaviti koristiti sve raspoložive alate kako bismo stvorili bolji i pravedniji trgovinski sistem za sve Amerikance”, rekao je Tramp, prenosi Blumberg.

“Čini se da Kina namjerava primijeniti svoje nepravedne prakse koje se odnose na stjecanje američkog intelektualnog vlasništva i tehnologije. Umjesto da mijenjaju ove prakse, sada prijete, iako firme, radnici i američki farmeri nisu učinili ništa loše”, rekao je Tramp.

“Ove carine će stupiti na snagu ako Kina odbije promijeniti svoju praksu, a ako baš insistiraju s novim carinama, najavljenim u zadnje vrijeme, uvešćemo dodatne carine na vrijednost roba za drugih 200 milijardi”, rekao je američki predsjednik, zaprijetivši da će to biti odgovor na recipročne carine Pekinga.

Prošle nedelje je Kina reagovala na odluku Trampa da nametne carine na kineski uvoz u iznosu od 50 milijardi dolara, odredivši carine od 25% na 659 američkih proizvoda, takođe u vrijednosti od 50 milijardi dolara.

Ovaj paket carina, koje je Tramp nametnuo na kineski uvoz, stupiće na snagu 6. jula.

 

Izvor Logično, 19. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u