Američki mediji: Obama se vraća u visoku politiku

Iako ne može ponovo da se kandiduje za predsednika, Obama bi mogao da bude jedina nada Demokratske partije

Američki mediji tvrde da se Barak Obama vraća u veliku nacionalnu politiku uprkos decenijskoj tradiciji da bivši šefovi države to ne čine.

Navodi se da je započeo celu seriju konsultacija koje su u toj funkciji.

Zato se već u SAD otvorilo pitanje: koje sile i sa kakvim ciljem reanimiraju „politički leš“ prethodnika Donalda Trampa u Beloj kući?

Politički raskol u Sjedinjenim Državama sve se više produbljuje.

Trampov rejting raste. Njega trenutno podržava 45 odsto Amerikanaca – najviše otkad je stao na čelo države.

Galupova anketa je pokazala i da je 38 odsto građana SAD zadovoljno stanjem u zemlji, a to je najbolji pokazatelj za poslednjih 13 godina. Zato uznemirenost američkih demokrata raste.

Hilari Klinton nije pomoglo što je Trampa proglašavala za fašistu, seksistu, agenta Kremlja…

Klan Klintonovih odlazi na periferiju: Bilu je preko 70, Hilari će napuniti 70 vrlo brzo, a Čelsi nije nasledila ni njegovu harizmu, ni njenu okretnost. Zato je jedina nada Demokratske partije Obama.

Indikativno je da su i CNN i glamurozni Veniti fer praktično istovremeno objavili da je „Obamin kambek gotova stvar“. Takođe: da on uveliko razgovara sa istaknutim demokratama koji bi mogli izaći na crtu“ Trampu 2020.

Sam Obama se ne može ponovo kandidovati za predsednika SAD jer to zabranjuje 22. amandman na Ustav SAD. A ne može ni za potpredsednika države jer je osnovni zadatak onoga ko je na tom položaju da preuzme rukovođenje zemljom ako se izabranom predsedniku „nešto desi“…

Nejasno je da li je Obama spreman da u demokratskoj administraciji, ako bi kandidat DP 2020. pobedio na predsedničkim izborima, zauzme neki drugi važan položaj ili će se zadovoljiti ulogom neformalnog šefa izborne kampanje demokrata.

Kako piše Veniti fer, Obama je već razgovarao sa socijalistom Bernijem Sandersom (njegov glavni problem su godine jer će 2020. ući u 79. godinu života), bivšim guvernerom Masačusetsa Devalom Patrikom, pobornicom finansijskih reformi Elizabet Voren, bivšim gradonačelnikom Nju Orleansa Mičom Landreom i drugima. Već ih je devet.

Neki u SAD već tvrde da najveće šanse da dobije Obaminu podršku ipak ima njegov potpredsednik Džo Bajden. Uprkos tome što će 2020. imati 78 godina.

Demokratska partija na dve i po godine do izbora nema nesumnjivog predsedničkog kandidata sa ozbiljnim izgledima. Zato će Obama najverovatnije biti glavna ličnost njene buduće izborne kampanje („kingmejker“). A to znači i da će se demokrate okrenuti njegovom biračkom telu…

 

Izvor Fakti, 20. jun 2018.

Pratite nas na YouTube-u