O čemu će se pregovarati u Briselu?

Vučić izjavio da nije ni optimista, ni pesimista povodom predstojećeg sastanka sa Tačijem

Posle pauze od tri meseca, predsednici Srbije i privremenih institucija u Prištini, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, sastaće se u nedelju u Briselu na novoj rundi dijaloga.

Kako su najavili iz kabineta evropske komesarke Federike Mogerini, njih dvojica nastaviće rad na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, razmotriće postojeće sporazume, izvestiti o njihovom sprovođenju i razgovarati o predstojećim koracima kako bi se dijalog intenzivirao.

Predsednik Vučić potvrdio je juče da će se sastati sa Tačijem, uz opasku da nije ni optimista, ni pesimista:

— Dobio sam zvaničan poziv, i delegacija Srbije će svakako ići. Biće u Briselu od petka na sastanku, manje atraktivnom za medije, a u nedelju će doći do mog susreta sa Tačijem. Videćemo da li će se on produžiti i na ponedeljak, pošto je postojala takva ideja, jer se u ponedeljak održava međuvladina konferencija između EU i Srbije.

U petak po podne, kao i u subotu, vodiće se razgovori na tehničkom nivou, koje će predvoditi Marko Đurić i Avni Arifi.

Vučić je juče poručio da Srbija nema nikakve preduslove i da nikada nije ni postavljala uslove za dijalog. Povodom poruka političara iz Prištine da je za njih prioritetna tema sporazum o energetici, Vučić je uzvratio da moraju da pročitaju opšti sporazum o energetici iz 2013, koji ne govori o onome što bi oni želeli.

— To je generalni sporazum. Čak i za njega je potrebna implementacija ZSO. Molim ih da pročitaju ono što su potpisivali i parafirali, da ne govore gluposti.

Premijerka Ana Brnabić, u intervjuu za nemački „Velt„, ukazala je na to da Priština nije ni počela da uspostavlja ZSO, i podsetila da je povećan broj napada na Srbe na Kosovu:

— Predsednik Vučić je učinio hrabar i odgovoran korak kad je počeo interregionalni dijalog. Dotle je svaki razgovor bio tabu. Kosovo je bilo Srbija. Tačka. Moramo naći kompromis. Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo. To ne bi bio kompromis. A kada bismo i dalje insistirali na tome da Kosovo pripada Srbiji, kompromis ne bi bio moguć.

ŠEF DRŽAVE O PRETNjAMA OKO „RAZMENE“ TERITORIJA: DA NEĆE BEOGRAD I KEČKEMET OD ORBANA?!
Predsednik Vučić je juče poručio da nema govora o razmeni teritorija, o čemu je govorio Tačijev savetnik Redžep Hoti, koji bi Sandžak i jug Srbije „u zamenu“ za sever Kosova.

— Jesu li razmišljali malo o Vojvodini, Beogradu, Šumadija se podrazumeva… Da pitamo Orbana da li će im dati Kečkemet? Šta da kažem na to, naravno da se šalim – rekao je Vučić novinarima.

On je upozorio da kod dela Albanaca postoji potreba za formiranjem tzv. zelene transverzale, a na njenom putu je sever Kosova – između južne Mitrovice, Vučitrna, Srbice, i s druge strane Ribarića, Novog Pazara i centralnog dela Srbije, Raške, i da im zato toliko smeta teritorija severnog Kosova.

— Kada govorim o njihovoj „gladi“ za zauzimanjem severa Kosova, uvek sam imao sve te argumente, i „Gazivode“ i „Valač“, i za tu njihovu potrebu da održe tu liniju na kojoj su uvek insisitirali i koju sada više nijedan političar ne može da sakrije, pa čak i ako se više ne radi o albanskom pitanju. To je nešto što se neće dogoditi – zaključio je Vučić.

 

Izvor Večernje novosti, 20. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u