Vladika Irinej o mogućoj autokefalnosti raskolničkih crkava: Ne daj Bože!

Autokefalnost crkava u Ukrajini i Makedoniji bila bi ,,velika duhovna greška“

Vladika bački Irinej izjavio je da duboko veruje da vaseljenski patrijarh neće jednostrano doneti odluku o autokefalnosti kanonski nepriznatih crkava u Makedoniji i Ukrajini, jer bi se tome protivio čitav pravoslavni svet.

„Carigradski patrijarh je prvi po časti, što znači prvi među jednakima, a ne prvi bez jednakih. Dakle, i da, ne daj Bože, postoji sklonost Svesvetog patrijarha Vartolomeja ka nekakvom jednostranom i samovlasnom presuđivanju u slučaju skopskog i ukrajinskog raskola, ona bi bila izraz velike zablude, velika duhovna greška i, sa stanovišta ustrojstva pravoslavne crkve i kanonskog prava, potpuno ništavna“, izjavio je vladika Irinej za današnju „Politiku“.

On je istakao da govori krajnje hipotetički, jer duboko veruje da do toga neće doći.

„Kada bi i došlo, pod političkim ili drugačijim pritiscima i podsticajima, ona bi izazvala odlučno neslaganje i protivljenje, ne samo u slovenskom pravoslavnom svetu, nego i širom pravoslavlja“, rekao je vladika Irinej.

Politika“ podseća da je patrijarh Vartolomej nedavno pozvao sestrinske crkve da prihvate „crkvu u Skoplju“ u pravoslavno jedinstvo, i istakao da je „apostolska dužnost crkve da traži načine spasenja naše braće u Skoplju i Ukrajini“.

Na to je reagovao protojerej Vsevold Čaplin iz Ruske pravoslavne crkve, koji je ocenio da bi davanjem autokefalnosti „ukrajinskoj“ i „makedonskoj“ crkvi protiv volje njihovih matičnih crkava, ruske i srpske, moglo doći do raskola u pravoslavnom svetu.

Vladika Irinej u razgovoru za „Politiku“ kaže da je „teško ne saglasiti se sa ocenom prote Čaplina“.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik, 20. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u