Vučić sa Radevom: Sve bolji odnosi sa Bugarskom

Predsednik Bugarske Rumen Radev istakao je da se prilikom rešavanja pitanja Kosova ne smeju zapostaviti argumenti srpske strane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa bugarskim kolegom Rumenom Radevom i istakao da su zajednički konstatovali da je vreme da se prošlost u potpunosti prevaziđe i da se otvori stranica budućnosti, te da se dve zemlje posvete prijateljstvu i budućnosti. Naš cilj je da radimo zajedno za evropsku perspektivu Balkana i njegovu evropsku budućnost, rekao je Radev.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, predsednik Vučić je preneo da je sa Radevom razgovarao o sukobima u prošlosti i kako na najbolji način prevazići prošlost.

„Nekada smo bili na istoj, nekada na različitoj strani, nekada se direktno sukobljavali. Smatramo da je vreme da se to u potpunosti prevaziđe, groblja obeleže, poštujemo mrtve na obe strane i otvorimo stranicu budućnosti“, objasnio je srpski predsednik.

Aleksandar Vučić je poručio da su odnosi između Srbije i Bugarske iz godine u godinu, iz meseca u mesec sve bolji, da imamo dobar politički dijalog na najvišem nivou, da ekonomski rezultati pokazuju da naša saradnja napreduje velikom brzinom.

S tim u vezi je preneo da je prošle godine prvi put trgovinska razmena prešla vrednost od milijardu evra.

„U poslednjih pet godina beležimo dinamičan rast, a samo u odnosu na 2016. on je iznosio čak 53 odsto. Mislim da imamo značajan rast uvoza i izvoza i da se kompanije ozbiljnije i značajnije povezuju“, rekao je Vučić nakon sastanka sa Radevom u Palati „Srbija“.

Takođe je Vučić naveo da su turisti iz Bugarske treći na listi zemalja porekla koji posećuju našu zemlju, te da je u prva četiri meseca zabeležen dodatni rast u prilivu turista iz te susedne zemlje.

„To je važno ne samo radi novca, već pre svega i zbog povezivanja ljudi. Pokušaćemo da privučemo što veći broj bugarskih državljana u Srbiju“, rekao je Vučić.

„POSEBNO SMO ZAHVALNI BUGARSKOJ ŠTO NAS PODRŽAVA NA EVROPSKOM PUTU“
Naveo je da je sa predsednikom Bugarske razgovarao i o energetskim temama, gasovodu Niš–Dimitrovgrad, o izgradnji istočnog kraka Koridora 10, koji će sutra obići, a koji treba da spoji Beograd i Sofiju.

Kaže i da je za Srbiju važna modernizacija železničke pruge Niš–Dimitrovgrad.

„Posebno smo zahvalni na podršci Bugarske Srbiji na evropskom putu. Zahvalio sam Radevu i na tome što je uvek želeo da čuje šta Srbija smatra po pitanju Kosove i Metohije“, naveo je Vučić.

Dodaje da je „Bugarska priznala Kosovo, mi nismo“.

„Ali stav je Bugarske da stavovi srpske strane moraju da budu saslušani“, rekao je Vučić.

Dodaje da naša regionalna saradnja ide u dobrom smeru, a posebno pitanje odnosa prema bugarskoj manjini u Srbiji.

S tim u vezi je konstatovao da je Srbija spremna da ispuni sve u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Naveo je da su za osnovno obrazovanje završeni svi udžbenici na bugarskom, od kojih su dva bila problematična, a za srednju školu je završeno sve.

Srbija je, kako je rekao, spremna i da značajnije finansira medije na bugarskom jeziku.

„Mislim da ćemo našim stalnim sastancima uspeti da kreiramo drugačiji i neuporedivo bolji ambijent između naših prijateljskih zemalja, kao i da će ekonomska saradnja ubrzano napredovati“, rekao je Vučić.

„BUGARI U SRBIJI MOGU DA BIRAJU GDE ĆE SE LEČITI“
Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim predsednikom, odgovarajući na pitanje šta se konkretno radi na poboljšanju zdravstvenih uslova kao i obrazovanja za bugarsku nacionalnu manjinu, najavio formiranje tima koji će raditi na tome.

Kako je rekao, „nemamo problema sa tim da se građani naše zemlje Bugari leče gde god im je lakše i bolje“.

Podsetio je da je nedavno u Nišu otvoren jedan od najmodernijih kliničkih centara koji je spreman da primi građane bugarske nacionalnosti, da je isti slučaj i sa VMA u Beogradu, da je to Vlada obezbedila, ali da nema problema ukoliko oni odluče da se leče u zdravstvenim ustanovama u Bugarskoj.

Dodao je da će sa bugarskim kolegom o tom pitanju razgovarati i večeras i dodao da će predsednik Radev imati šta da saopšti sutra kada se budu sastali sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine, kao i oko dodatnog finansiranja medija, ulaganja u znanje i duhovnu infrastrukturu Bugara koji žive u Srbiji.

RADEV: RAČUNAJTE NA PODRŠKU BUGARSKE U EVROPSKIM INTEGRACIJAMA
Predsednik Radev je poručio da Srbija može i mora da računa na pomoć Bugarske na evropskom putu, jer cilj dve zemlje jeste da radimo zajedno na boljoj perspektivi Balkana i evropskoj budućnosti regiona.

Nakon sastanka sa srpskim predsednikom Vučićem, Radev je rekao da je budućnost Srbije Evropska unija, a da je „evropski okvir“ za Srbiju – 2025. godina – ambiciozan, ali dostižan cilj.

„Danas su odnosi dve zemlje na takvom nivou da pozitivni procesi dominiraju. Odlučni smo da radimo zajednički, da to bude perspektiva za koju nema povratka“, poručio je predsednik Bugarske.

Zahvalio je Vučiću na učešću na samitu Zapadni Balkan u Sofiji, gde je, kako je istakao, pokazao da ima jasnu i dugoročnu viziju, a hrabru i konstruktivnu politiku u odbrani te vizije.

Takođe, poručio je da istorijsko pomirenje na kojem je izgrađena Evropa mora da pronađe mesto na Balkanu, i da svi zajedno radimo na tome da govor mržnje ostane u prošlosti, a da na njegovo mesto dođu saradnja i prijateljski odnosi.

„Vučić i ja smo svesni toga i radimo na tome, ali moraju biti svesne i ostale zemlje regiona, jer to je način da pokažemo da smo izvukli pouke i lekcije iz prošlosti i da zajedno radimo na boljoj budućnosti“, ukazao je Radev.

Bugarski predsednik je konstatovao da je robna razmena između dve zemlje preko milijardu evra, a da Srbija i Bugarska imaju zajednički uspeh na svim poljima, posebno u infrastrukturnim projektima.

Ono na čemu bi trebalo da se radi, kaže, jeste bolja saradnja u oblasti rečnog i vazdušnog transporta.

„Budimo aktivniji u rečnom transportu i poboljšajmo saradnju u okviru Dunavske strategije“, poručio je Radev.

Napominje i da je predložio srpskom predsedniku „da zajedno posete Bosilegrad i Caribrod, a da je Vučić ne samo prihvatio, već i preuzeo inicijativu koja se odnosi na istorijsko pomirenje i razvoj odnosa“.

Takođe, dva predsednika će sutra imati susret sa bugarskom nacionalnom manjinom, što je, kaže Radev, prvi takav sastanak.

„Biće razmatrana konkretna pitanja. Svi očekujemo da će naša manjina osetiti snažniju podršku srpske države, kao i promene u njenom zakonodavstvu, koje mi cenimo“, dodao je predsednik Bugarske.

Naveo je i da će, zajedno sa Vučićem, predložiti vladama da naprave još jedan granični prelaz.

„To će biti vrlo važan znak i nastavak napora za našu povezanost. To znači da ljudi sa obe strane mogu mnogo bolje da se druže“, kaže Radev.

Obojica su, kaže, dali zadatke delegacijama da do večeras utvrde šta može da se uradi za medije na maternjem jeziku, za zdravstvo, obrazovnu razmenu.

„Isto tako, Vučić će se zalagati za neka rešenja koja će bugarskoj manjini pokazati da srpska država zaista poštuje njegova prava“, zaljučio je Radev.

„NE SMEJU SE ZAPOSTAVITI ARGUMENTI SRPSKE STRANE O KiM“
Predsednik Bugarske Rumen Radev istakao je da se prilikom rešavanja pitanja Kosova ne smeju zapostaviti argumenti srpske strane, jer bi se u suprotnom dobilo neodrživo rešenje, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će otići na nastavak dijaloga, ali da je prilično obeshrabren zbog izjava koje su iz Prištine dolazile proteklih dana.

Radev je ponovio da dijalog nema alternativu.

„Neophodno je da se pronađe rešenje kako Srbija ne bi imala dalje prepreke na putu ka evropskim integracijama“, poručio je.

Radev je rekao da je neophodno pažljivo saslušati i analizirati argumente srpske strane, koji ne smeju biti zapostavljeni.

„Ako se to ne učini, nećemo dobiti održivo rešenje“, upozorio je predsednik Bugarske, zemlje koja do kraja meseca predsedava EU.

Vučić je preneo da je danas na plenarnom sastanku potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić govorio o KiM.

Ukazao je da nikada ne govori ništa protiv nekog drugog, posebno ne pred stranim gostima, čak i ako taj nije ispunio obaveze iz nekog sporazuma, koji je donet pod plaštom EU, dodajući da je predsednik Bugarske u Beogradu u svojstvu šefa svoje države, a ne Unije.

„Ići ću u Brisel. Imajući u vidu sve izjave koje su dolazile od aktera nečega što treba da bude dijalog prilično sam obeshrabren, a da li će biti drugačije, videćemo. Da li verujem ili sam optimista – ne sasvim“, rekao je Vučić.

Dodaje da delegacija Beograda mora da bude prisutna, da se bori za interese svog naroda i celog regiona.

VUČIĆ: SRBIJA ĆE OVE GODINE ZAVRŠITI ISTOČNI KRAK KORIDORA 10
S tim u vezi je ukazao na značaj članstva u EU, navodeći da je Srbija mnogo komplikovaniju deonicu Koridora 10 kroz Sićevačku klisuru i tunel Bancarevo morala svojim parama da plaća, te da bi bilo mnogo lakše da neku deonicu, kao što je u slučaju Bugarske, možemo da uradimo novcem Unije.

„Za auto-put Niš–Priština daju nam 20 odsto granta, zbog čega smo presrećni. Tuđim parama biće izrađeno petnaestak kilometara. To je, pored vrednosti kojima težimo, nešto što je bitno, zbog čega treba da se pridružimo EU“, objasnio je Vučić.

Vučić je dodao da će Srbija ove godine završiti istočni krak Koridora 10, dodajući da građani Srbije ne veruju da će istočni i južni krak biti završeni.

„Nadamo se da će i Bugarska završiti svoju deonicu, kako bi više vozila, odnosno svi koji budu išli za Istanbul, koristili ovu najbržu vezu“, naveo je Vučić.

Radev je ukazao da Bugarska nešto zaostaje kada je reč o auto-putu ka Srbiji, dodajući da je teren složen.

Kazao je da očekuje da će procedure i gradnja biti završene u roku, te da se nada da će put biti gotov do 2022, ali da o rokovima govori Vlada.

„Smatram da moramo što pre da završimo naš deo auto-puta“, naglasio je Radev.

Radev se osvrnuo i na gasni interkonektor ukazujući da se trenutno proučava pretprojekat.

Prema njegovim rečima, interkonektor je prioritet za Bugarsku, jer je izuzetno važan za Srbiju u cilju osiguravanja diverzifikacije, sigurnih cena, kao i dostave gasa.

 

Izvor Tanjug/RTS, 21. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u