Ves Mičel: „Reformisani Balkan“ zajednički cilj EU i SAD

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju govorio je juče u Briselu o viziji za Balkan

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel izjavio da SAD i EU imaju zajednički cilja, reformisan Balkan na putu ka EU.

Mičel je juče u govoru u sedištu fondacije Karnegi za Evropu u Briselu rekao da, uprkos razlikama u mišljenju između SAD i Evropske unije, postoje mnoga pitanja koja ujedinjuju saveznike.

Amerika i Evropa imaju zajednički interes da svet bude slobodan, da Rusija odgovara za aneksiju Krima, da prestanu upotreba hemijskog oružja i nepoštena kineska trgovinska politika, rekao je Mičel.

Među zajedničkim prioritetima, on je naveo i da „Balkan bude reformisan i na putu ka EU“, kao i da Rusija ne može da energetski ucenjuje Evropu.

Kao moguće rezultate američke politike, Mičel je naveo i „ubijanje Severnog toka 2“, kao i da bi za koju godinu moglo da se kaže da su rešena pitanja koja opterećuju Balkan.

On je naveo da SAD sarađuju sa EU oko Srbije i Kosova, kao i BiH i da su američke diplomate „satima bile na telefonu“ posredujući s evropskim kolegama između Atine i Skoplja u odlučujućim trenucima pregovora o rešavanju njihovog spora. Amerika je „vrlo zadovoljna“ što je došlo do sporazuma, dodao je Mičel.

Mičel je u jednom od retkih obraćanja zvaničnika administracije predsednika Donalda Trampa u Briselu rekao da će sadašnja politika Vašingtona ojačati transatlantske veze i da je deo strategije za ostvarivanje tog cilja uvođenje taksi za uvoz aluminijuma i čelika iz EU u SAD, tvrda politika prema Iranu i zahtev Vašingtona da evropske zemlje više izdvajaju za odbranu.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta je rekao da mere Trampove administracije možda neće odmah doneti rezultate, ali da treba dugoročno gledati. Mičel je rekao da će američke takse na uvoz čelika i aluminijuma iz EU okončati „strukturni trgovinski debalans“ i „predatorne trgovinske prakse“ koje na kraju mogu oslabiti zajedištvo saveznika.

On je rekao da bi se videlo koliko toga ujedinjenje SAD i EU, treba pogledati njihov odnos prema Rusiji i Kini koje, prema njegovim ocenama, ne štite pojedinca, ne poštuju vladavinu zakona i slobodu medija.

SAD koordiniraju s EU u zaštiti njenih spoljnih granica, kao i u energetici – dele zabrinutost Brisela oko Severnog toka 2 i podržavaju južni gasni koridor i interkonektor između Grčke i Bugarske.

Pomoćnik državnog sekretara se založio za „stratešku obnovu Zapada“ kako bi bio „jači u geopolitičkom nadmetanju“. Rekao je da će SAD zahtevati da se na predstojećem sastanku NATO „kristalno jasno“ stavi do znanja da je savez i dalje angažovan oko Ukrajine i Gruzije.

„Podržavamo napore EU za pobljšanje evropskih odbrambenih kapaciteta, ali je NATO glavni garant evropske bezbednosti“, rekao je Mičel i dodao da zato svaka takva aktivnost mora biti usmerena na jačanje NATO-a a ne na njegovo slabljenje.

 

Izvor Beta/B92, 22. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u