Država zaposlila 1000 doktoranata: „Ovo je tek početak“

Mladi naučnici su motor razvoja nove i moderne Srbije i vreme je da dobiju zasluženo poštovanje i društveno priznanje

U Srbiji je održana svečanost povodom uključivanja 1.000 mladih doktoranada u naučno-istraživačke projekte na institutima i fakultetima u Srbiji.

Pri tom je 50 budućih doktoranada elektronski potpisalo svoje prve ugovore o radu.

Svečana ceremonija elektronskog potpisivanja ugovora održana je u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, 30 direktora instituta i dekana fakulteta, kao i 200 doktoranada koji su ranije ove godine potpisali ugovore o radu.

Brnabić je u obraćanju doktorandima i gostima istakla da je na početku svog mandata, upravo sa ovog mesta, javno obećala da će država Srbija mnogo više ulagati u obrazovanje i nauku, kao prioritete Vlade Srbije. “Danas, ovde pred vama mogu smelo da kažem da je ovo samo početak”.

Ona je, čestitajući doktorandima na početku naučne karijere, naglasila da su mladi naučnici motor razvoja nove i moderne Srbije i da je vreme da dobiju zasluženo poštovanje i društveno priznanje.

“Vaša uloga je ogromna jer je Srbiji neophodno novo znanje za novo doba. Vi ste elita Srbije u najboljem smislu te reči, podvukla je premijerka i dodala da su znanje, kreativnost i ideje vrednosti koje su nam potrebne i da su naša šansa da zajedno stvaramo bolju budućnost”, navela je.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević predstavio je najvažnije korake koje je Vlada preduzela u reformi obrazovanja i finansiranja nauke.

Šarčević je rekao da je ukupan budžet za nauku u ovoj godini povećan za 15,2 odsto u odnosu na prošlu, i dodao da će Vlada ovakav pozitivan trend ulaganja u nauku nastaviti i u narednim godinama, jer želimo da obezbedimo sigurnu budućnost srpske nauke, koja je bila i biće zamajac razvoja naše države

Doktorandkinja Tamara Ivković rekla je da joj je čast što je jedna od najboljih mladih naučnika koji su dobili mogućnost da nastave obrazovanje i usavršavanje u svojoj zemlji. Za Srbiju je veoma važno da u budućnosti nastavi da neguje intelektualni potencijal i entuzijazam koji treba da nosimo mi mladi istraživači, istakla je Ivković.

Doktorand Veselin Brežanović je u ime svih doktoranada iskazao zahvalnost na prilici da se profesionalno razvijaju kao deo akademske zajednice u Srbiji. Svestan sam da su mi ovim ugovorom vrata nauke širom otvorena i da radim u društvu najboljih, rekao je Brežanović.

Na inicijativu predsednice Vlade, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo je početkom marta, prvi put posle osam godina, poziv za prijem većeg broja mladih doktoranada na naučne projekte. Poziv je bio otvoren za 1.000 najboljih doktoranada koji su redovni studenti i državljani Srbije, mlađi od 30 godina i sa kumulativnim prosekom sa osnovnih i master studija iznad 9.0. Više od 650 mladih naučnika potpisalo je do sada ugovore sa institutima i fakultetima. Pedeset doktoranada koji su danas potpisali ugovore o radu, to su uradili elektronski, uz pomoć kvalifikovanih elektronskih sertifikata. Time je svečanost potpisivanja ugovora, objedinila obrazovanje, nauku i digitalizaciju, kao prioritete Vlade Srbije.

 

Izvor B92, 24. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u