Nova runda dijaloga, u toku sastanak Vučića, Tačija i Mogerinijeve

Naše pozicije su i dalje značajno udaljene, kaže Ivica Dačić

U Briselu je nastavljen dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači sastali su se najpre odvojeno sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini nakon čega je usledio trojni sastanak.

18.05 – Kako javlja dopisnik RTS-a iz Brisela, kasnije je moguć sastanak Vučića i Tačija nasamo.

17.50 – Teški razgovori, naše pozicije su i dalje značajno udaljene, kaže potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

16.40 – Počeo trojni sastanak Aleksandra Vučića, Hašima Tačija i Federike Mogerini, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

15.55 – Federika Mogerini se sastala i sa Hašimom Tačijem uoči trojnog sastanka.

15.20 – Počeo bilateralni sastanak Aleksandra Vučića i Federike Mogerini. Vučić pri dolasku na razgovore nije davao izjave novinarima.

Trojni sastanak Vučića i Tačija sa Federikom Mogerini počeo je posle 16.30 časova. Prethodno je prvo predsednik Srbije stigao na bilateralni razgovor sa visokom predstavnicom EU, a zatim je usledio sastanak Tačija i Mogerinijeve.

U pitanju je uobičajan format da se dve strane u dijalogu prvo bilateralno sastanu sa EU posrednikom, nakon čega sledi i trilateralni sastanak.

Prilikom dolaska u zgradu Evropske službe za spoljne poslove predsednik Vučić se nije obraćao medijima.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji se nalazi u delegaciji Srbije, rekao je novinarima u Briselu da su razgovori teški, te da su „naše pozicije značajno udaljene“.

Dodao je da će se Vučić kasnije obratiti medijima.

Predsenik Srbije je prethodnih dana je rekao da nema prevelika očekivanja ali da je reč o prilici da se iznesu i zastupaju interesi Srbije i spremnost Beograda za kompromis.

Hašim Tači je danas za Dojče vele rekao da bi konačan dogovor između Beograda i Prištine trebalo da bude postignut najkasnije do kraja marta sledeće godine.

Novinarima pri dolasku na sastanak u Brisel je rekao da današnji sastanak označava početak poslednje faze dijaloga o normalizaciji odnosa.

Razgovorima na najvišem nivou je prethodio tehnički dijalog Beograda i Prištine. Poslednji put razgovori na tehničkom nivou su vođeni sredinom marta kada nije bilo napretka.

 

Izvor Tanjug/RTS, 24. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u