Petar Akopov: Julski samit NATO biće najteži u istoriji Alijanse

Šta god Tramp govorio, atlantistima je jasno da on želi da oslabi Evropu jer u njoj vidi konkurenta

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, priznao je da unutar alijanse postoje duboke razlike i apelovao na države-članice da učine sve što mogu da ne bude razrušeno njeno jedinstvo.

Ovo je prvi put za bezmalo 70-godišnju istoriju glavne zapadne alijanse njen rukovodilac otvoreno govor da postoji opasnost samom njenom postojanju. Zaista, NATO  je nemoguće pobediti izvana, ali se on može raspasti iznutra. Da li je nastupilo to vreme?

Na Zapadu se govorka da je Donald Tramp – dok je napuštao nedavni samit „velike sedmorke“ u Kanadi – izgovorio da su najglupnji američki potezi bili formiranje NATO i potpisivanje sporazuma o Severnoameričkoj zoni slobodne trgovine sa Kanadom i Meksikom.

Uistinu je moglo biti tako. Tramp je u izbornoj kampanji kritikovao NATO, dovodeći u pitanje razloge njegovog postojanja, ukazujući da su zadaci alijanse zastareli, da države članice za njegovo izdržavanje daju premalo novca pa je sve palo na SAD. Nastavio je da kritikuje NATO i po ulasku u Belu kuću.

Posle svog prvog susreta sa Stoltenbergom, počeo je, doduše, da tvrdi: da su saveznici čuli njegove zamerke, da je alijansa počela da se menja i da kreće u borbu sa terorizmom.

Čak je izgovorio: „Govorio sam da je NATO zastareo. Ali, nije više zastareo“.

Da li su Trampu poverovali? Naravno da nisu, samo su se pravili da mu veruju. Zato što i američki i evropski atlantisti odlično znaju njegove poglede i ciljeve.

Tramp želi da ojača Ameriku zjačajući njenu unutrašnju moć, prvensrtveno – ekonomsku. On sve spoljne saveze, kao i vodeću ulogu SAD u procesu globalizacije, smatra nečim što donosi više štete nego koristi. I, on će sve to da čini korisnim za Amerikance i nacionalnu ekonomiju – bezmalo po svaku cenu.

Šta god Tramp govorio, atlantistima je jasno da on želi da oslabi Evropu jer u njoj vidi konkurenta, a ne mlađeg partnera u stvaranju „jedinstvenog čovečanstva“. A oslabiti, čak i uneti raskol u EU, Tramp namerava i uz pomoć NATO.

Ne neće raspuštati NATO nego ga koristiti za vršenje pritiska na Evropu.

On shvata da sa jačanjem EU rastu raznoglasja ne samo unutar Unije nego i u okvirima NATO koji je glavni obruč zapadnog jedinstva.

Nije NATO prosto instrument američke kontrole nad Evropom – to jeste njegova funkcija, ali nije glavna. G-7 i lične organizacije imaju konsultativnu ulogu, a NATO je mehanizam za kontrolu nadnacionalnih elita nad Evropom i samim Sjedinjenim Državama.

NATO ne povezuje samo dve obale Atlantika već i „Zapad“ pretvara u nešto konkretno.

Ako postoji NATO – postoji i Zapad. Ako nema NATO – nema ni Zapada.

Može se desiti Bregzit, može na vlast doći antiatlantista Tramp, može se čak i EU raspasti, ali dok postoji NATO – postojaće i Zapad i njegova ambicija da dominira.

Stoltenberg je priznao da se NATO nalazi u najnepredvidljivijoj situaciji u sferi bezbednosti za života cele generacije. Dodao je da su raznoglasja unutar alijanse realna i da nije ukamenu uklesano da će alijansa zauvek postojati i cvetati…

Čim bude oslabila američka kontrola nad spoljnom politikom zemalja Evrope preko NATO, postaviće se pitanje – ko će im prenositi volju atlantista umesto SAD? Velika Britanija? Ali, ona se zaglavila u svom Bregzitu.

Nemačka, koja je lokomotiva EU i glavni profiter od evrointegracija? Međutim, njena elita je izgubila sposobnost da samostalno donosi geopolitičke odluke.

Atlantisti su bez SAD u NATO kao bez ruku, a Trampovo raspirivanje evropsko-američkih protivrečja ostavlja zapadnu alijansu bez tla pod nogama.

Ne treba sumnjati da će Tramp julski (11. 07.) samit NATO u Briselu iskoristiti da saveznicima spočita kako se loše vladaju. Čak je i Stoltenberg morao da SAD i Kanada povećavaju svoje vojno prisustvo u Evropi, a da je Trampova administracija za 40 odsto povećala rashode na američke trupe na Starom kontinentu.

Do julskog samita NATO ostale su nepune tri nedelje. Nema sumnje da će to biti najteži samit u celoj istoriji alijanse

Dakako, NATO će opstati, ali pukotine samim njegovim temeljima niko neće moći da sakrije.

 

Izvor Fakti, 24. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u