Rusija o Makedoniji u NATO: Nećemo bacati nuklearne bombe

„Postoje greške koje imaju posledice“, upozorio je Vladimir Čižov

Stalni predstavnik Rusije u EU Vladimir Čižov je prokomentarisao negativne posledice mogućeg ulaska Makedonije u Severnoatlantsku alijansu.

Prema rečima Čižova, ruska strana nije protiv širenja EU, jer svaka država ima pravo da samostalno donosi odluke, ali je dalje širenje NATO-a „nešto drugo“.

„Širenje NATO-a je nešto drugo. To je u suštini pokušaj da se pretnjama i izazovima 21. veka pruži otpor sredstvima iz 20. veka“, objasnio je Čižov.

On je izjavio da moguće širenje Alijanse može imati posledice.

„Naravno, mi nećemo bacati nuklearne bombe… Kao što sam rekao, svaka država ima pravo da donosi odluke i pravi svoje greške. Međutim, postoje greške koje imaju posledice“, zaključio je diplomata.

S druge strane američki državni sekretar Majk Pompeo zatražio je od francuskog ministra spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijana da ne blokira pristupanje Makedonije u NATO i EU.

Pompeo je apelovao na Le Drijana da podrži upućivanje poziva za članstvo Makedonije u NATO, kao i otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU posle potpisivanja sporazuma Atine i Skoplja o imenu Makedonije, saopštila je portparolka Stejt departmenta Heder Noert.

Ranije je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas izjavio da će se Francuska i Holandija verovatno usprotiviti otvaranju pregovora o pristupanju Makedonije EU i odbaciti kandidaturu Albanije na Savetu EU za spoljne poslove u Briselu i Samitu EU u četvrtak i petak naredne nedelje.

Kocijas je tokom konferencije za novinare na Rodosu rekao da su dve zemlje uložile prigovore, preneo je grčki list „Katimerini“.

Grčki ministar je rekao da su i Nemačka, Danska i Luksemburg u pismu izrazile sumnju da li su Makedonija i Albanija dovoljno napredovale da bi „zaslužile“ otvaranje pregovora o pristupanju, ali da su kasnije povukle svoje sumnje.

Parlament Holandije u četvrtak je glasao protiv eventualne kandidature Albanije, ali se slučaj Makedonije odvojeno razmatra, dok nemački poslanici podržavaju pregovore sa Makedonijom, ali pod strogim uslovima. Francuska je u potpunosti odbacila kandidaturu Albanije, a smatra da je ulazak Makedonije u NATO za sada „adekvatna nagrada“.

 

Izvor Sputnjik, 24. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u