Zapadna Evropa demografski raste nauštrb Istočne

Smanjenje stanovništva u Istočnoj Evropi je gotovo u svim zemljama prouzrokovano migracijom

Stanovništvo Zapadne Evrope značajno raste zahvaljujući migraciji, dok Istočna Evropa ima problema sa demografijom zbog odlaska građana, ukazuju naučnici Austrijske akademije nauka i bečkog centra „Vitgenštajn“.

Bečki naučnici analizirali su razvoj stanovništva u Evropi između 1990. i 2017, uzimajući u obzir prirodni demografski razvoj i migracije.

Došli su do zaključka da u Evropi svega nekoliko stotina kilometara razdvaja područja snažnog rasta stanovništva i „alarmirajućeg demografskog pada“.

Na dva suprotstavljena „pola“ nalaze se Irska sa rastom od 36 odsto, pre svega zahvaljujući prirodnom demografskom razvoju, i Bosna i Hercegovina sa najvećim smanjenjem stanovništva od 22 odsto prouzrokovanim emigracijom.

Ostale zemlje sa najvećim rastom stanovništva su Švajcarska, sa rastom od 26 odsto, pre svega zbog useljavanja, Norveška sa 24 odsto (kako prirodnim rastom, tako i zahvaljujući migraciji), Španija sa 20 odsto (migracija), Francuska sa 18 odsto (manje migracija, više prirodni rast) i Švedska sa 17 procenata (pretežno zahvaljujući migraciji).

Austrija se sa plusom od 15 odsto nalazi u zapadnoevropskoj sredini, pri čemu je rast stanovništva prouzrokovan pre svega migracijom (13 odsto).

Kada je reč o Nemačkoj, naučnici su došli do neočekivanog podatka da je na jednoj strani to jedina zapadnoevropska zemlja sa jasnim prirodnim padom broja stanovništva (minus četiri odsto), uz migracioni rast od devet odsto, što je manje od drugih zemalja.

Na drugoj strani, Bugarska, Letonija, Litvanija, Moldavija, BiH i tzv. Kosovo od 1990. beleže smanjenje stanovništva za više od 20 odsto, navodi se u analizi Austrijske akademije.

Rast je beležen samo u Sloveniji i Slovačkoj sa po tri odsto.

Smanjenje stanovništva u Istočnoj Evropi je gotovo u svim zemljama prouzrokovano migracijom.

„Migraciona kretanja su u međuvremenu postala glavni faktor koji stoji iza rasta ili smanjenja stanovništva u Evropi“, konstatuje demogaf Austrijske akademije nauka Tomas Sobotka.

Ukazuje se da se fertilitet u Istočnoj Evropi u skorijoj prošlosti sve manje razlikuje od zapadnoevropskih zemalja, i da su sada migraciona kretanja ta koja dele kontinent na dva dela.

 

Izvor Tanjug/RTS, 25. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u