Francuska osmislila novu vojnu inicijativu, ušlo devet članica EU

Pariz pokrenuo Evropsku inicijativu za intervencije

Francuska je sa još osam država članica EU, uključujući Veliku Britaniju, pokrenula Evropsku inicijativu za intervencije – novu vojnu snagu van okvira Unije, dok Pariz nastoji da London zadrži blizu evropskog sistema odbrane nakon Bregzita.

Rojters navodi da je nakon meseci pregovora sa Nemačkom, koju Francuska takođe želi da vidi u centru ovih novih vojnih snaga, Evropska inicijativa za intervencije nastoji da okupi koaliciju vojski spremnih da reaguju na krize u blizini evropskih granica, bez učešća NATO-a ili SAD.

Navodi se da je ministarka odbrane Francuske Florans Parli, na ceremoniji održanoj u Luksemburgu zajedno sa ministrima odbrane Nemačke, Belgije, Velike Britanije, Danske, Estonije, Holandije, Španije i Portugala, potpisala pismo o namerama.

„Ubeđeni smo…da mi Evropljani treba da budemo snažni, sposobni da uvek učinimo više, u stanju da zaštitimo sebe i naš suverenitet“, kazala je Parlijeva novinarima nakon ceremonije.

Rojters navodi da je francuski predsednik Emanuel Makron izneo ideju o osnivanju Evropske inicijative za intervencije u govoru prošlog septembra i da je u početku naišao na skepticizam, zbog toga što je EU u decembru postigla dogovor o odbrambenom paktu koji je značajan po tome što mu je cilj da istovremeno razvija vojne snage i oružje.

Parlijeva je kazala da je i Italija trebalo da učestvuje u Evropskoj inicijativi za intervencije, ali je odustala nakon izbora nove vlade u Rimu.

Navodi se da je, uprkos zabrinutosti oko potencijalnog preklapanja nadležnosti sa NATO, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, koji je takođe bio u Luksemburgu, pozdravio odluku o pokretanju Evropske inicijative za intervencije i ocenio da će ona pomoći modernizaciju evropskih vojski i omogućiti im brže mobilisanje.

 

Izvor Tanjug/RTS, 26. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u