Džefri Saks u Beogradu: Uvek sam protiv bombardovanja

Čuveni američki ekonomista govorio na tribini u Beogradu

Profesor na Univerzitetu Kolumbija Džefri Saks kaže da se uvek protivio bombardovanjima i promenama režima u drugim državama kao sredstvima američke politike.

„Diplomatija je način na koji odrasli rešavaju probleme, dok bombardovanje liči na dečje igralište, s tim što se ubijaju ljudi umesto čarki u pesku. To je velika razlika između sile i diplomatije“, rekao je Saks na tribini „Geopolitika konfuzije: Koliko će trajati?“ koju su organizovali CIRSD i nedeljnik Vreme.

Saks je naveo da se situacija u državama poput Iraka, Sirije i Libije znatno pogoršala posle američkih vojnih intervencija, a u Avganistanu rat traje poslednjih 40 godina.

Saks je istakao da bi državama koje zapadnu u ekonomsku krizu trebalo pomoći, a ne dodatno ih kažnjavati.

„Kada država zapadne u krizu, neophodne su dve stvari – unutrašnje reforme i spoljna pomoć. Moja glavna poruka državama u krizi je: ‘Potrebna vam je pomoć’, a poruka spoljnom svetu: Budite dobri prema onome ko je u krizi“, naveo je Saks.

„Ako imate problem sa detetom zbog lošeg ponašanja, ne verujem u kažnjavanje bez davanja šanse da se popravi. Ako se država loše ponaša i zapadne u krizu, ne verujem da je delotvorna samo moralna osuda ‘loše si radio, idi do đavola'“, rekao je Saks.

Predsednik CIRSD Vuk Jeremić je rekao da je ta organizacija osnovana krajem 2013. godine, nakon njegovog predsedavanja Generalnom skupštinom UN, i istakao da su u savetodavnom odboru Centra stručnjaci svetskog nivoa, među kojima je i Saks.

„Organizovali smo diskusije u Beogradu, Njujorku, Pekingu, Londonu, Parizu, Istanbulu i drugim svetskim centrima. Naši partneri su, između ostalih, francuski Institut za spoljne poslove, Centar za američki progres u Vašingtonu, Univerzitet Harvard, londonski Međunarodni institut za strateške studije, Ruska akademija, kineski Državni centar za istraživanje razvoja i drugi“, rekao je Jeremić.

On je podsetio da su na prethodna dva skupa koje je ta organizacija održala u Beogradu učestvovali predsednik američkog Saveta za spoljne poslove Ričard Has, bivši premijer Australije Kevin Rad i drugi.

„Dobili smo značajna priznanja iz celog sveta, a nedavno smo dobili i neobično ‘priznanje’ vlasti u Srbiji, koja nas je nazvala međunarodnom bandom lopova. Dobrodošli u ‘gangsterski raj'“, rekao je šaljivo Jeremić, što je izazvalo smeh više od 600 prisutnih.

 

Izvor B92, 27. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u