Kako sprečiti širenje lažnih vesti

Dobar deo zemalja EU doneo je zakone kojima se sprečava širenje lažnih vesti. Vreme je da i Srbija o tome razmisli

Kolika je korist od društvenih mreža – najpre zbog brzine protoka informacija i mogućnosti da budete povezani sa ljudima širom sveta – toliko one predstavljaju i ozbiljnu pretnju po bezbednost mnogih poredaka, pa čak i onih čiji su nosioci najmoćnije svetske sile. Društvene mreže su idealno mesto za lansiranje krajnje zlonamernih i lažnih informacija koje se šire poput kuge i ozbiljno umeju da ugroze bezbednost mnogih država. Koliko će se one zapatiti zavisi i od toga koliko je razvijena svest kod naroda da prepozna istinitu od neistinite informacije.

PRIMERI SAD I EU

Primera radi, u Nemačkoj je poverenje prema informacijama sa društvenih mreža minorno, pa samim tim niti tviter, niti fejsbuk, osim što uglavnom služe kao dobro sredstvo za komunikaciju i zabavu, nemaju neki preterano veliki društveni uticaj. Slično je i u Sjedinjenim Američkim Državama, mada je tamo njihov uticaj nešto veći, posebno kada su u pitanju predizborne kampanje gde društvene mreže neretko imaju presudnu ulogu.

Međutim, koliki god da je uticaj, širenje lažnih vesti u svakoj varijanti predstavlja ozbiljnu pretnju, pa taman i da u njih veruje zanemarljiv broj ljudi. Što se tiče Srbije, društvene mreže su sve uticajnije, a njihovi zlonamerni korisnici sve izraženije koriste iste za plasiranje informacija čiji je cilj podizanje panike kod naroda, što kasnije dovodi do kreiranja afera kojima se društvo bez ikakvog razloga bavi.

Lažne vesti (Foto: Pixabay)

Prepoznavši opasnost od lansiranja lažnih vesti, dobar deo zemalja Evropske unije doneo je posebne zakone ili je unapredio svoja postojeća krivična zakonodavstva kojima se sprečava njihovo širenje. Po svemu sudeći vreme je da i Srbija o tome razmisli. Postojeće krivično delo „Izazivanje panike i nereda“ iz člana 343. KZ nije dovoljno da bi se društvo zaštitilo od ove pošasti. Nije dovoljno precizno, prilično je zastarelo, a ni kazna nije adekvatna. Upravo tu rupu u našem zakonodavstvu koriste razni nebitni politički mešetari, bivši kriminalci, hohštapleri svih mogućih boja, saradnici stranih službi, pa i same strane službe i raznorazni likovi koji su umislili da su veličine.

DOBA LAŽNIH HEROJA

Posebno ti nebitni i periferni likovi putem širenja lažnih vesti na društvenim mrežama sebi pridaju na značaju kako su oni tobože izuzetno informisani te kao novi spasioci srpskog društva nam saopštavaju ono što drugi ne bi smeli. To je glavni razlog zašto imamo besmislene informacije o spaljivanju leševa u TE „Obrenovac“ tokom poplava, čuvenom sistemu HARP u Barajevu, ko zna koliko puta do sada konačno potpisanom sporazumu sa Albancima (mislim da sam na tviteru i fejsbuku svake godine bar desetak puta pročitao da je vlast izdala Kosovo i Metohiju i svakog meseca tokom godine je potpisala „obavezujući“ konačni sporazum), zatrovanoj pijaćoj vodi u Beogradu, izmišljenim bolestima pojedinih političara, najgorim lažima o njihovim članovima porodica… Spisak je dugačak, a šteta svaki put nemerljiva.

Uostalom, ako je neko spreman do te mere da laže kako bi sebi dao na značaju, a da pri tom državi donosi nesagledive posledice, onda je zaista i red da odgovara. Kada si bio toliko hrabar da izmišljaš, onda budi hrabar i objasni pred tužilaštvom svoja „saznanja“. Red je da se, koliko je to moguće, sa ovim svinjarijama prekine baš po ugledu na zapadno-evropske zemlje.

Foto: Pixabay

Svakako da je prilikom izrade ovakvog zakona ili eventualno izrade izmena i dopuna postojećeg krivičnog zakonodavstva potrebno voditi računa da se nikako ne ugrozi sloboda medija. Mediji moraju da budu slobodni i to se jasno mora naglasiti, ali svako mora da snosi odgovornost ako svesno izmišlja i plasira lažne vesti. Pa kada se malo oseti memljivost zatvorske ćelije ili kada te država dobro opali po džepu, dobro ćeš se razmisliti da li ćeš ponovo tako „junački“ da izmišljaš informacije i obmanjuješ javnost.

Kao narodni poslanik kandidujem ovu temu i nadam se da će Vlada Srbije imati razumevanje da prione na ovaj posao, jer kako vreme bude odmicalo a niko u državi ne bude reagovao, suočavaćemo se sa sve većom poplavom lažnih vesti koje će ozbiljno pretiti da ugroze državu.

 

*Autor je advokat, narodni poslanik i član Predsedništva Srpske napredne stranke

 

Naslovna fotografija: Pixabay

Politika
Pratite nas na YouTube-u