Vuk Jeremić održao konferenciju o ruskom uticaju na Balkanu

Ruski uticaj u Srbiji ipak sekundaran u odnosu na američki, smatra Jeremić

Uticaj Rusije raste zbog toga što Evropska unija okleva sa proširenjem na Zapadni Balkan, zaključili su učesnici panela „Srbija između istoka i zapada“.

Panel su organizovali Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj i nedeljnik Vreme, a govorilo se o tome koliki je uticaj Rusije na Srbiju.

Predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić ocenio je da je ruski uticaj u Srbiji prisutan, ali “svakako sekundaran u odnosu na uticaj Zapada, pre svega, EU i SAD u ovom trenutku”.

Sa ocenom bivšeg šefa diplomatije nije bio saglasan nekadašnji ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić koji smatra da nijedna država nema toliki uticaj u ovoj zemlji kao što ima Ruska Federacija.

“Svaki put kada se sastavlja vlada, ide se na konsultacije u Moskvu. Prema tome, ubedljivo najveći spoljni faktor sa uticajem ovde, trenutno, je Ruska Federacija iz razloga što je napravljen narativ u kome su oni naša večita braća sa kojima smo u bliskim odnosima 600 godina”, istakao je Vujačić.

Profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović “krivca” za rast ruskog uticaja vidi u Briselu.

“Pametna EU trebalo bi da se vodi politikom ‘proširi se tamo gde možeš i kad možeš’. Sad još uvek možeš. Međutim, ona stavlja nove i nove barijere i uslove koje ove zemlje ne mogu više da ispune, i time otvara prostor svim drugima da se uključe u politiku Zapadnog Balkana. Snaga Rusije proizlazi iz slabosti i oklevanja Zapada da odmah sada primi ove zemlje, ovakve kakve jesu, u svoje strukture”, smatra Jović.

Bivši diplomata Vladeta Janković, međutim, smatra da Srbija nema šanse da uđe u EU, jer “nas Unija neće”.

“I to o čemu ste vi govorili, profesore Joviću, o tome kako je greška EU što neće da primi ove zemlje Zapadnog Balkana, to je prosto zato što EU više nije ono što je bila i što je mogla biti”, istakao je Janković.

 

Autor Maja Nikolić

 

Izvor N1, 27. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u