Vidovdan – Praznik srpske sabornosti i nadahnuća

„Kad zatreba, kad je Srbiji najteže, kosovski mit proradi“

Sa jedne strane Vidovdan, sa druge svi drugi srpski praznici. I, uvek „tas istorije“ pretegne na njegovu stranu. Jer, Vidovdan je, tvrde istoričari, odavno postao sinonim velikih nacionalnih nadahnuća, praznik srpske sudbine, dan naših pobeda i poraza, jedan od najdramatičnijih datuma u našoj istoriji… I u prošlosti i u savremenoj istoriji, nijednog datuma kao 28. juna Srbija nije morala da donosi teške odluke i da bira put.

Onaj prvi, „preteča“ svih naših Vidovdana, bio je pre ravno 629 godina. Lazarev izbor Carstva nebeskog, žrtvovanja za više vrednosti i slobodu po svaku cenu, učinili su Vidovdan mitskim danom. Neraskidivo su ga povezali sa idealom mučeništva i opredeljenjem za večno i duhovno, naspram prolaznog i materijalnog. Baš taj knežev izbor i odricanje od ovozemaljske slave i uspeha vremenom su postali potka nacionalnog etosa Srba.

Dramatični događaji iz novije istorije, koji su se desili 28. juna, samo su ojačali njegovu simboliku kao ključnog datuma srpske istorije. Od mitskog opredeljenja donetog na polju između Laba i Sitnice, preko Principovog pucnja u gradu na Miljacki, do uspona i pada Slobodana Miloševića i otvaranja pristupnih pregovora sa EU – svi ovi događaji učinili su da se Vidovdan u Srbiji dočekuje sa ponosom, ali i sa zebnjom od novih izazova.

Ima i onih koji misle da je Vidovdan neprikladan praznik i da je besmisleno slaviti dan poraza i propasti. Tvrde i da Srbima, već decenijama obuzetim svakodnevnom borbom za opstanak – Vidovdan više nije važan. Takvom utisku, kako kaže istoričar dr Predrag Marković iz Instituta za savremenu istoriju – ne treba podleći!

— Uvek treba da imamo na umu da ako je Kosovski mit nazadan i glup, onda to važi i za Termopile na čijem mitu počiva evropska civilizacija – objašnjava Marković. – Ali, nije tako. Obe bitke, i Kosovska i Termopilska su veličanstvene jer pričaju o borbi za slobodu po svaku cenu. Čak je Kosovski boj još dramatičniji. Gotovo da nema dramatičnije bitke u svetskoj istoriji. Dovoljno je samo pomenuti da su u njoj poginula dva vladara – Lazar i Murat. – Vidovdan i Kosovski boj i zavet jesu centar srpske nacionalne svesti. Gledano iz dnevnog ugla, tačno je da su svakodnevni životni problemi i izazovi Srbima važniji od Vidovdana. Zato u anketama koje se sprovode, niko Kosovski boj i zavet neće istaći kao stvar od koje se živi. Ali, kada treba, kada je Srbiji najteže, taj mit proradi. Ono što se 1389. zbilo na polju između Laba i Sitnice živi u najdubljim nivoima naše svesti i nepogrešivo se aktivira u teškim situacijama, kada je „biti il’ ne biti“.

Etnolog Dragomir Antonić tvrdi da je Vidovdan najveći praznik u Srba i praznik sabornosti Srba.

— Pravoslavna crkva ga je uvrstila u kalendar tek 1892, a u ranijim vremenima ovaj dan je bio posvećen proroku Amosu, a kasnije i knezu Lazaru. Narodna vera i obredne radnje vezane za ovaj dan znatno su starijeg porekla, a praznik Vidovdan samo je nastavak kulta starog slovenskog božanstva Vida, koji je nepoznat u pravoslavnoj tradiciji.

Na ovaj dan, podseća Antonić, izbegava se rad.

— Na Vidovdan se ne igra i ne peva – kaže Antonić.

— Oživljavaju se priče o Kosovskoj bici, caru Lazaru i srpskim junacima. Starci tvrde da se u ponoć vode promene, pa iz bistrih pređu u crvene, jer je mnogo naših junaka iskrvarilo od Kosova do danas. U crkvama se daju parastosi kosovskim, a ponegde i svim izginulim ratnicima. Narod kaže da i kukavica na ovaj dan prestane da kuka za izginulim na Kosovu polju.

 

Autor J. Matijević

 

Izvor Večernje novosti, 28. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u