Zapadni mediji: U Moskvi je viđen neki novi Džon Bolton

„Ne bavim se onim što sam nekada rekao“, poručio je Bolton

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džon Bolton već je, izgleda, ranije napustio svoj imidž agresivnog diplomate, ali je u Moskvi promena tona bila upadljiva.

Prepoznatljivi „morž“ brkovi i dalje su tu, prodoran pogled je isti, ali u svemu drugom se „novi“ i „stari“ Bolton veoma razlikuju, piše londonski Gardijan.

„Stari“ Bolton je bio agresivni poznavalac situacije, koji je ismevao američke diplomate koji su se zalagali za kompromis sa protivnicima SAD.

Pre oko godinu dana, on je Vladimira Putina opisao kao „serijskog lažova“ odgovornog za „ratni čin“, u vidu mešanja u američke izbore, i upozorio: „Sa Rusijom pregovaramo na svoj rizik“.

To je bilo tada, a Bolton je sada savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, predsednika čiji diplomatski stil podrazumeva „ortačenje sa diktatorima“, navodi Gardijan.

Prošlih meseci, Bolton se rukovao sa Kim Džong Unom i Vladimirom Putinom, i još se osmehivao.

U direktnom susretu sa Putinom, u sredu, Bolton je svoj rečnik pun „ognja i sumpora“, zamenio priličnom dozom slatkorečivosti.

„Divno je opet biti u Moskvi. Veoma cenimo vašu učtivost i pristojnost i očekujemo da naučimo kako ste uspeli da tako uspešno organizujete Svetski kup, između ostalog“, rekao je Bolton.

Gardijan piše da bi „stari“ Bolton u takvoj situaciji bio oštar prema ruskoj politici u Siriji i Ukrajini.

On je, međutim, posle sastanka sa Putinom, samo demantovao da su SAD napustile svoju poziciju kada se radi o tim zemljama, i da je stao u odbranu održavanja samita kao takvog, na kome će liderima pruža prilika da se upoznaju, čak i kada je onaj drugi umešan u užasne stvari.

„Mislim da nije neobično da se lideri Rusije i SAD sastaju. Direktna komunikacija između Trampa i Putina je u najboljem interesu SAD“, rekao je Bolton.

Promena tona je još očiglednija kada se radi o Severnoj Koreji, primećuje Gardijan. U januaru je Bolton rekao da je razgovor sa Pjongjangom „gubljenje vremena“ i da se jedino može pregovarati o detaljima demontiranja severnokorejskog nuklearnog oružja.

Umesto toga, SAD su jednostrano suspendovale zajedničke vojne vežbe sa Južnom Korejom, samo zato što je Tramp dobio obećanje od Kima da će uništiti lokaciju za lansiranje raketa.

Na bujicu pitanja o tome šta je ostalo od „starog“ Boltona“, na konferenciji za štampu u Moskvi, „novi“ Bolton je imao jedan odgovor: „Ne bavim se onim što sam nekada rekao“.

 

Izvor Tanjug/RTS, 28. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u