K. Bilt: Ne bi valjalo da Tramp koristi ,,singapurski model“ sa Putinom

Evopa je ozbiljno nervozna povodom predstojećeg susreta Putina i Trampa

Nakon samita u Singapuru gde su se sreli Tramp i Kim Džong Un, ocenjenog kao istorijski, mnogi evropski zvaničnici nervozni su pred susret Trampa i Putina.

Kako piše švedski političar i diplomata Karl Bilt, nije da Evropljani ne podržavaju ono što američki predsednik pokušava da uradi sa Severnom Korejom. Zaista, njihova podrška u Savetu bezbednosti UN bila je od koristi u njegovoj politici „maksimalnog pritiska“ od retorike do stvarnosti, piše Bilt u tekstu za Vašington post.

Ali, samit Trampa i severnokorejskog lidera ostavio je kod mnogih mesta za dosta nervoze. Samo je malo onih koji su zaista poverovali u priču da će Kim Džong Un zaista predati svo nuklearno naoružanje koje poseduje čim se “odčekira” iz hotela u Singapuru.

Najbolja opcija bi bila, i to je ono čemu se većina nada, je da će u budućnosti stvari biti bolje nego do sada, ocenjuje Bilt i dodaje da je jedino sigurno to da je otvoreno polje “neizvesnih odnosa” dok pitanje nuklearnog kapaciteta Sevrene Koreje ostaje otvoreno pitanje.

Ali, nastavlja Bilt, sada Tramp brzo želi susret sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, a evropske lidere brine da će ishod svega biti da će jedan lider “ukrasti ceo šou”, dok će drugi biti samo “supstanca”.

Prema njegovom mišljenju, Evropljani zaista smatraju da je potrebno posaditi Putina na jedan neprijatan razgovor o pitanjima od ključne važnosti – poput agresije na Ukrajinu i horora u Siriji. I oni to i rade, redovno, na svoj način, kaže Karl Bilt.

“Ali, ako sada Tramp iskoristi singapurski scenario, biće to razlog za brigu. Možemo čuti da Putina voli narod Rusije, da mu se generalno može verovati, da će dva lidera ostvariti sjajne odnose i da su divni dani pred nama. Predsednik (Tramp) bi mogao i da dobaci da ima nekih lepih plaža gde bi mogle neke vikendice da se naprave. Ljudska prava? Pa, teško je i u mnogim krajevima sveta”, napisao je Bilt za Vašington post.

“A Rusija, samo da naglasim, pravi nuklearne bombe”, dodao je on.

Bilt zatim pominje i pitanje Krima, i ističe da je Trampov stav da to nije Putinova krivica već da je to greška njegovog prethodnika Baraka Obame koji je “zabrljao” po tom pitanju. “Oni ionako tamo svi govore ruski, rekli su Trampu, kao uostalom i u većem delu Belorusije i Kazahstana”, piše Bilt.

Takođe, nastavlja švedski diplomata, ukoliko Tramp primerni singapurski scenario to će značiti i da će stav biti da su NATO vežbe u Evropi provokacija i da bi ih trebalo ukinuti, a pri tome će i američki poreski obveznici uštedeti novac. “A Nemci nek prestanu da prave automobile, nego da prave tenkove umesto toga”, piše Bilt.

S druge strane, prema mišljenju Bilta, Putin je opasan sagovornik. “On će nabaciti par rečenica o tome kako je Tramp veliki lider, da suverene nacije imaju pravo da rade ono što vole, kao i neophodnost kontrole granica. On će istaknuti i da govore ruski na Krimu i da, inače, imaju odlične plaže”.

Bilt smatra da je mnogo važnijih pitanja na stolu od gore pomenutih, poput toga da bi Amerika trebalo da podrži ukrajinski suverenitet kroz podržavanje politike UN u regionu Donbasa, ali da se jasno osudi anekcija Krima. Zatim, tu je i pitanje trajnog mirovnog procesa u Siriji koji bi Amerika trebalo snažno da podrži, ka oi pitanje denuklearizacije

“Nadam se da će samit Trampa i Putina ići u pravcu da se istaknu interesi i vrednosti Zapada. Ali, ovih dana, ko zna? Evopa je ozbiljno nervozna”, zaključio je Bilt.

 

Izvor B92, 28. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u