Berlin: Dobili smo garancije, SAD neće sankcionisati Severni tok 2

Iz ruskog MSP poručuju da Rusiju zabrinjava „nezdrava situacija u EU“ povodom izgradnje gasovoda Severni tok 2

Ministarstvo ekonomije Nemačke dobilo je od Sjedinjenih Američkih Država preliminarne garancije da neće proširivati sankcije na gasovode čiji je vlasnik Rusija.

„To je sve što imamo“, dodalo je Ministarstvo.

Sjedinjene Američke Države zahtevaju od evropskih država da prekinu sa učešćem u projektu „Severni tok 2“ i prete sankcijama onima koji se sa time ne slože.

Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio da Rusiju nastavlja da zabrinjava nezdrava situacija u Evropskoj uniji u pogledu izgradnje tog gasovoda i da se projektu zabijaju klinovi u točkove.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapaciteti iznositi pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog toka“.

Dozvole za izgradnju već su dale Nemačka, Finska i Švedska. Izvršilac projekta „Nord strim 2 AG“ u narednim mesecima takođe čeka dozvole od Danske, ali je u utorak objavljeno da vlasti te zemlje nameravaju da odlože realizaciju projekta. Prema rečima danskog premijera Larsa Luke Rasmusena, o toj ideji treba razgovarati na evropskom nivou.

Ta odluka je objavljena nakon što je američki Stejt department izrazio nadu da će EU „samostalno prekinuti“ izgradnju „Severnog toka 2“ ili „preformatirati“ plan za izgradnju gasovoda koji je predložila Rusija.

Protiv gasovoda se zalaže nekoliko država, a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitka prihoda od tranzita ruskog energenta. Letonija, Litvanija i Poljska zajedno su negodovale zbog izgradnje „Severnog toka 2“. Njihovi lideri su uvereni da je to politički projekat. I Sjedinjene Američke Države nezadovoljne su planovima za izgradnju gasovoda, jer imaju ambiciozne namere za izvoz svog gasa u Evropu.

Rusija je više puta pozivala da se gasovod ne posmatra kao instrument uticaja. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, za Moskvu je to isključivo ekonomski projekat.

 

Izvor Sputnjik, 29. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u