Dačić: Još jedna zemlja povukla priznanje nezavisnosti Kosova

Dačić je rekao da očekuje da će narednih meseci broj zemalja koje su priznale Kosovo pasti na ispod 100

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je još jedna zemlja povukla priznanje nezavisnosti Kosova, ali nije hteo da kaže koja jer još nije stiglo zvanično obaveštenje.

Dačić je na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova rekao da kad god neka zemlja povuče priznanje nezavisnosti Kosova, u tu državu odu diplomate sa Zapada i kosovski ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli da je ubeđuju da se ne povlači priznanje.

Dačić je rekao da je pre dva dana dobio notu imejlom da je jedna zemlja povukla priznanje Kosova, odnosno „priznala da je pogrešila”, a da očekuje da sledeće nedelje ta nota bude dostavljena u najbližu ambasadu Srbije.

Ministar je rekao da je ta zemlja pre oko šest godina priznala nezavisnost Kosova, da je pet puta veća od Srbije i da nije iz Afrike, a dodao je da očekuje da će Pacoli pokušati da ustanovi koja je to zemlja.

Dačić je rekao da to pokazuje da još ništa nije gotovo u vezi s Kosovom i da je Prišini bolje da „što pre prihvati kompromis”.

On je rekao da je veliki pritisak na zemlje koje su donele odluku da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

Istog dana kada je objavljena nota Liberije da povlači priznanje nezavisnosti Kosova, SAD i druge zapadne zemlje su vršile pritisak na liberijskog predsednika Džordža Veu i tražili da primi Pacolija, rekao je ministar.

Dačić je rekao da očekuje da će narednih meseci broj zemalja koje su priznale Kosovo pasti na ispod 100.

„Oni (Kosovo) govore o 115, 166 – to je fatamorgana”, rekao je Dačić i dodao da prištinske vlasti to rade za „unutrašnju upotrebu”.

PACOLIJEVA „ROĐENA BRAĆA“, TVITOVI I NOTE
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić „razgolitio” je na pitanju bitke za povlačenje priznanja ono što funkcioniše kao svojevrsna „paralelna diplomatija”, čiji deo su i lažna braća Bedžeta Pacolija, tvitovi i pritisci iza scene i post festum.

On je, naime, saopštio da je još jedna zemlja povukla priznanje Kosova, ali je odbio da navede njeno ime, jer, po pravilu, kako je objasnio novinarima, usledi signal Prištine prijateljskim zemljama i lobistima, koji onda vrše pritisak na tu zemlju, a Pacoli „tvituje” kako je reč o navodno lažnom povlačenju i lažnim notama…

Najbizarniji momenat koji je Dačić preneo novinarima svakako je priča o navodnoj braći Pacolija:

„Desilo mi se da sam krenuo u Kazahstan i u VIP salonu mi je prišao jedan čovek koji je rekao da je rođeni brat Pacolija. Kada sam se vraćao iz Kazahstana pored mene sedeo je drugi „rođeni brat” Pacolija….”, preneo je Dačić, ali nije precizirao koja je bila uloga te „braće”.

Dačić je ukazao da on raspolaže zvaničnim notama zemalja koje su povukle priznanje Kosova, a da na to Pacoli po pravilu „odgovara” tvrdnjama na tvitu da to nije tačno.

Pri tom, kako je rekao Dačić, ne pokazuje note ili bilo kakve službene dokumente, već, na primer, novine iz Liberije kao dokaz da je boravio tamo, da su ga primili… ali, to ne znači, primetio je Dačić, da su se tom prilikom predomislili.

Dačić je rekao da on ne tvituje, već pokazuje papire, a Pacoli neka pokaže papire o tome ko je priznao Kosovo.

Podsetio je da je prošle nedelje u Srbiji boravio ministar inostranih poslova Liberije i da je predao notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, što je i potvrdio, u telefonskom razgovoru predsednik te zemlje Žorž Vea šefu srpske države.

Istog dana, kazao je Dačić, američki i engleski diplomatski predstavnici tražili su hitne sastanke i zahtevali da Vea primi Bedžeta Pacolija.

Ukazao je da je zamenik šefa liberijske diplomatije, albanski lobista, stavio saopštenje, na koje se poziva Priština da nije povučeno priznanje, na sajt Ministarstva.

Dačić je rekao da njega često pitaju „ a što vam je toliko bitno koliko zemalja je priznalo Kosovo”, te da on odgovara kontrapitanjem – „ako nije ,što se onda vi toliko uzbuđujete”.

DAČIĆ: VAŽNA POSETA DRUGOG ČOVEKA VATIKANA
Prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić ukazao je da Srbija vodi živu diplomatsku aktivnost i za sutra najavio posetu državnog sekretara Vatikana kardinala Pjetra Parolina.

„Sutra u našu zemlju dolazi čovek broj dva Vatikana. On će imati sastanke sa predsednikom, premijerom i sa mnom”, objasnio je Dačić na konferenciji za štampu.

Podsetio je da Vatikan nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Državni sekretar Vatikana, koji inače prvi put dolazi u Srbiju, kako je dodao, učestvovaće na biskupskoj konferenciji u Novom Sadu.

„Za nas je ta poseta veoma važna”, podvukao je Dačić.

Ministar je takođe, s tim u vezi, podsetio da Palestina nije priznala Kosovo, što je, prema njegovim rečima, važno zbog islamskog faktora.

Dodao je da kada Albanci iz Prištine lobiraju u Izraelu da ih prizna najavljuju da će ambasadu otvoriti u Jesusalimu.

„Sve bi dali da ih neko prizna”, ukazao je Dačić dodajući da kada je islamska religija ugrožena u svetu postoji udružena solidarnost, a kada je hrišćanstvo ugroženo malo ko reaguje.

Takođe je kazao da će biti i drugih poseta iduće nedelje kod predsednika i premijerke.

DAČIĆ: ZA SVAKU OSUDU POTREBNI SU DOKAZI
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ukazao je danas, povodom novih izjava u vezi slučaja braće Bitići, da je za svaku osudu države i tužbu – potrebno imati dokaze.On je rekao da ne postoji nijedan razgovor sa bilo kim iz američke administracije a da se taj slučaje ne pomene.

 

Izvor Beta/Tanjug/Politika, 29. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u