Skot: Ubrzati dijalog, obe strane da prihvate kompromis

SAD vide ovu godinu kao ključnu za rešavanje kosovskog pitanja

SAD žele da ohrabre i Beograd i Prištinu da dođu do kompromisa za pitanje KiM, izjavio je danas ambasador SAD Kajl Skot i naveo da Sjedinjene Države ovu godinu vide kao ključnu za rešavanje tog pitanje, posebno ako hoćemo da vidimo naredak Srbije u evropskoj integraciji.

Upitan šta je to po njegovom mišljenju nešto što bi Srbija mogla da eventualno dobije i da li može nešto da dobije, Skot je rekao da što se tiče onoga što će Srbija dobiti i onoga što će Kosovo dobiti to u stvari jeste deo komprimisa i deo dijaloga.

„Samo hoćemo da ohrabrimo obe strane da ubrzaju konsultacije, da budu otvorene za svaki predlog i kada dođe do perioda da ima dogovora između Srbije i Kosova, mi ćemo biti spremni da pogledamo pozitivno na bilo koji dogovor koji je za obe strane prihvatljiv“, rekao je američki diplomata.

Ambasador SAD je naveo i da dijalog „ide u malo intenzivniju fazu“, a prošlonedeljni susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija u Briselu ocenjuje kao dosta pozitivan.

Smatra da treba „ići malo brže“ i treba doći do nekog komprmisa kako bi se postigao pravno obavezujući sporazum o o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Mi hoćemo da ohrabrimo i Beograd i Prištinu da dođu do komprimisa. Neće biti nikakvog dogovora bez kompromisa“, rekao je Skot odgovarajući na pitanje novinara u Hajatu.

SAD JOŠ IMAJU INTERES DA VIDE PRAVDU ZA PORODICU BITIĆI
Rezolucija Kongresa SAD vezana za slučaj Bitići je „izraz nestrpljenja i frustracije“, ali i pokazuje da SAD još imaju interes da vide pravdu za porodicu Bitići, izjavio Skot.

Slučaj braće Bitići će i dalje biti na našoj bilateralnoj agendi, rekao je američki diplomata odgovarajući na pitanja novinara.

Rezolucija je, navodi, stav i mišljenje da su tri amarička građanina ubijena u Srbiji kada su bili u rukama srpske policije i niko još nije odgovarao za to i nema pravde za porodicu Bitići koja na to čeka već 19 godina.

Na pitanje da li to znači da bi rezolucija trebalo da ubrza Srbiju i njene organe u rešavanju tog slučaja, Skot je rekao da je to više pitanje za srpsko pravosuđe.

Kaže da je pre neki dan čitao o sudskoj odluci donetoj posle 19 godina i da to znači da još postoji mogućnost i za rešavanje slučaja ubistva braće Bitići.

Skot je rekao da jedino zna činjenice, a to je da su tri građanina SAD ušli u Srbiju ilegalno, bili su uhapšeni, u zatvoru, potom su bili pušteni iz zatvora u ruke jedne specijalne jedinice srpske policije.

„Posle toga su oni nađeni sa metkom kroz glavu, njihove ruke vezane iza tela i to je bilo na teritoriji specijalne jedinice vaše policije, i niko ne zna ništa i niko ne odgovara za to. To je malo teško za mene da razumem, ali bi trebalo da bude moguće da se nađu oni koji su ubili braću Bitići“, kaže ambasador SAD.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik, 29. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u