EU najavljuje tarife od 300 milijardi ako SAD odu korak dalje

Evropska unija je upozorila SAD da ne uvode tarife na uvoz automobilske industije

Trgovinski rat između transatlanskih partnera se sve više zahuktava, jer Brisel ne ostavlja nijedan novi namet Sjedinjenih Američkih Država bez odgovora.

Evropska unija je upozorila SAD da ne uvode tarife na uvoz automobilske industije, preteći Vanšingtonu novim udarom koji će uticati na izvoz u vrednoti od 294 milijarde dolara.

Iz Brisela su Ministarstvu trgovine Sjedinjenih Američkih država dostavili dokument od 10 stranica, u kojem evropski blok izražava svoj stav o uvoznim carinama za automobile, koji ih nazivaju „neopravdanim“ i „besmislenim“ sa ekonomskog stanovišta.

Podsetimo, predsednik SAD je najavio da će se istraživanje završiti i na taj način Vašington razmišlja o uvođenju 20 odsto carine na sva vozila koja se prave u EU.

Kako smatraju iz Admiral Marketsa, to znači da je počeo novi trgovinski rat, a navode i ko će biti najveći gubitnici.

„Najveći gubitnici uvedenih carina će biti evropske kompanije koje proizvode čelik i aluminijum, poput nemačkog Tisenkrupa, koji je do sada u SAD godišnje izvozio 400 do 500 hiljada tona čelika“.

Na gubitku će, kako se dodaje, biti i američke industrijske kompanije koje troše mnogo čelika i aluminijuma pri proizvodnji svojih proizvoda, poput „Forda“, Katerpilara, koji proizvodi teške mašine kao što su buldožeri, ili Boinga, koji u svoje avione takođe ugrađuje dosta metala.

 

Izvor

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u