Figaro: Da li su muškarci na Zapadu izumiruća vrsta?

Zapad je izgubio veru u muževnost

Francuski list Figaro objavio je da je na Zapadu pokret #MeToo, koji je bio u neviđenoj ekspanziji proteklih meseci, neočekivao otišao u drugi plan.

Ne zato što je sam malaksao ili zbog nečijeg blokiranja ili proganjanja. Naprosto, potiskuje ga novi fenomen koji je već dobio uslovno ime „Totalno zaostajanje muškog pola“. Doduše, ima i kraće: „Kriza muževnosti“.

Figaro o novom fenomenu još piše: „Zapad je izgubio veru u muževnost – ovo je naziv predavanja kanadskog akademika Džordana Pitersona, koji je do pre samo dve godine bio potpuno nepoznat, a sada je već – po proceni američkog lista Njujork tajms, najpoštovaniji i najkritikovaniji intelektualac na internetu. Upravo Peterson ukazuje na fenomen sve veće zabrinutosti za muževnost zapadnih muškaraca“.

Pariski list ukazuje da se ovim problemom trenutno najviše bave u Sjedinjenim Državama u kojima profesor Harvi Mensfild pokušava da odredi „kontrure muževnosti u sve izraženije neutralnom zapadnom društvu“.

U SAD već postoji specijalizovani sajt „Umetnost muževnosti“ koji svojim posetiocima daje i praktične i teoretske savete kako da „budu muškarci“.

U Parizu je 21. maja bio organizovan okrugli sto na temu „Muškarac – vrsta koja izumire?“. Organizovala ga je Nataša Poloni, poznata novinarka, koja je prisutnima prvo rekla da joj je bilo žao muškaraca koji su – zbog skandala sa holivudskim producentom Harvijem Vajnstajnom – bili prinuđeni da se izvinjavaju „i samo za to što su muškarci“.

Figaro sa svoje strane navodi: „Muškarci su izgubili kontrolu nad produženjem vrste, sve su slabiji u školi, a njihova fizička snaga, koja je nekada bila prednost, više ne donosi nikakvu korist društvu“.

List navodi i ove podatke za Francusku: petnaestogodišnjaci u razumevanju pročitanog sada kasne u proseku tri četvrtine školske godine, zaposlenost među muškarciuma opala je sa 82,3 na 76,3 odsto od 1997. do 2016, zaposlenost žena u istom periodu je porasla sa 66,6 na 69,2 odsto, visoko obrazovanje sada češće stiču žene…

Seksolog Tereza Argo ocenjuje da „odnosi zasnovani na sili više nemaju upotrebu u javnoj sferi“ i upozorava: „Mnoge žene više ne žele svoje muškarce zato što ostaju bez muških osobina“.

Francuski učitelj Martin Dekejser za sve ima svoje objašnjenje: „Starijim dečacima je znatno teže da se uključe u svet odraslih nego devojčicama. Zato dečaci ‘beže’ prebacujući krivicu na žene, naročito na svoje majke“.

Na Zapadu i muškarce i žene sve više ugrožava treći pol – interseksualci.

 

Izvor Fakti, 02. jul 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u