Koliko može „populista“ na čelu Meksika i da li će se promeniti odnos prema SAD

Narod Meksika je Lopezu Obradoru dao mandat da preoblikuje zemlju

Andres Manuel Lopez Obrador novi je predsednik Meksika čime je razbijena dominacija dve etablirane stranke. On najavljuje borbu protiv korupcije, nasilja i siromaštva, a to nisu nimalo laki zadaci.

Novi predsednik je na izborima u nedelju dobio 53 odsto glasova. Levičar kojeg neki svetski mediji označavaju i kao „levog nacionalistu“ tako je ubedljivo pobedio konzervativca Rikarda Anaju iz Partije nacionalne akcije (PAN) koji je osvojio nešto preko 23 odsto glasova dok je Hoze Antonio Meade iz vladajuće Institucionalne revolucionarne partije (PRI) uzeo svega oko 15 odsto.

Njujork tajms piše da je novi predsednik pobedio „jašući na talasu populističkog gneva podgrejanog besprizornom korupcijom i nasiljem“. Ishod ugledni američki list naziva „krajem političkog establišmenta“ te mandatom za Lopeza Obradora da „preoblikuje zemlju“.

Lopez Obrador (64), kojeg mediji često zovu akronimom AMLO, postaje predsednik zemlje u kojoj se godišnje blizu 30.000 ubistava – samo u sklopu „predizborne kampanje“ ubijeno je 120 političara.

Oko 89 miliona Meksikanaca sa pravom glasa moglo je da, osim predsednika, bira novi saziv parlamenta, funkcionere u 30 federalnih jedinica uključujući i Meksiko Siti i oko 1.600 gradonačelnika.

BOLjI ODNOSI SA TRAMPOM?
U prvom obraćanju nakon uverljive pobede je novi predsednik najavio poboljšanje odnosa sa Sjedinjenim Državama, a ubrzo je dobio i Tviter-čestitku od Donalda Trampa.

Lopez Obrador će se pre svega koncentrisati na bezakonje i sveprisutnu korupciju koji izjedaju njegovu zemlju. Kao levičar je najavio socijalnu pravdu za niže slojeve, ali jasno rekao da neće biti nacionalizacije imovine te da će sloboda privrednika biti poštovana. Takođe, on je najavio povećanje javnih investicija, ali bez dodatnog državnog zaduživanja i podizanja poreza. O migraciji ka SAD je rekao da bi trebalo izgraditi zemlju koju niko ne napušta jer mora već samo slobodnom voljom.

Ginter Majhold, poznavalac Meksika iz berlinske Fondacije za nauku i politiku, kaže da su birači iskazali veliko razočaranje dvema velikim strankama, levim centrom PRI i desnim centrom PAN, koje su se do sada smenjivale na vlasti. „Zato što centralni problemi zemlje nisu bili rešeni, najpre bezbednost pa ekonomski razvoj, borba protiv korupcije i uspon Meksika u višu ligu u međunarodnoj politici“, rekao je Majhold za radio Dojčlandfunk.

Njujork tajms piše da „ishod izbora predstavlja jasno odbijanje statusa kvo u naciji koja se u poslednjih četvrt veka definisala centrističkom vizijom i prigrlila globalizaciju za koju mnogi Meksikancu osećaju da im nije donela dobra“.

„Ključna obećanja iz kampanje gospodina Lopeza Obradora – okončanje korupcije, smanjenje nasilja i borba protiv endemskog siromaštva –naišli su na veoma plodno tle kod birača, ali dolaze sa pitanjima na koja će on i njegova nova vlada imati teškoća da pruže odgovore.“

OMILjEN U GLAVNOM GRADU
Lopez Obrador je dugo bio član PRI, nominalno leve, socijaldemokratske snage u Meksiku koja je bila nedodirljiva na vlasti od 1929. do 2000. godine. On je 1989. predvodio cepanje te partije i osnivanje strogo levičarske Partije demokratske revolucije.

Do sada je vrhunac njegove karijere bilo upravljanje multimilionskim Meksiko Sitijem gde je stekao popularnost merama za siromašne kao i izgradnjom gradskog autoputa kojim je poboljšana katastrofalna saobraćajna situacija u Sitiju.

Protiv njega je zbog navodne zloupotrebe službenog položaja prilikom dodele gradnje jednog prilaznog puta pokrenut postupak i on je do sada jedini političar kojem je u Meksiku ukinut imunitet. Ostavku na mesto premijera provincije Meksiko Siti podneo je 2005, a nedugo zatim je proces odbačen posle masovnih protesta njegovih pristalica.

„On je (u kampanji) pre svega ukazivao da nije korumpiran i da može dati dobar primer“; kaže Ginter Majhold. „Želi da se ogradi od moćničke mafije koja je do sada dominirala čitavim državnim aparatom na svim nivoima vlasti, ali i privredom. Ali upravo je to problem. On će naravno morati da sarađuje sa masom ljudi iz te mafije ako želi da promeni sistem kao što narod očekuje.“

 

Izvor Dojče vele, 02. jul 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u